«Heller enn at Frp synes å ha
...
«Heller enn at Frp synes å ha moderert seg, viser virkeligheten at det er Frp som har smittet KrF og H gjennom ubeskyttet politisk omgang i regjering», skriver Shoaib Sultan. Her er KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad, Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg i en tv-sendt debatt tidligere i år. Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix
frispark
Politisk overførbare sykdommer
Del
Det er bare å konstatere det, H og KrF synes smittet av Frp.

Det er lenge siden det amerikanske politiske fenomenet «War on Christmas» kom til Norge. Det dukket først opp i kommentarfelt og artikler fra nettsteder som blant andre document.no og den statsstøttede organisasjonen Human Rights Service (HRS). Etter hvert spredde dette seg til politikere fra Fremskrittspartiet, men har holdt seg stort sett i dette relativt begrensede miljøet.

Det handler kort fortalt om en oppkonstruert trussel mot julen, eller i videre forstand mot vår kultur i sin helhet. Trusselen er dem, de andre. Noen ganger artikulert som muslimer, andre ganger som kulturmarxister på vegne av de samme muslimene. Å møte dette med fakta synes fånyttes, for det handler ikke om fakta, men følelser eller ønsker. For noen ønsker faktisk at kulturen skal være under press, under angrep og forsøkt undertrykt.

Dette ønsker de rett og slett fordi det gjør det lett og enkelt å stå opp imot det. Eller for å sitere Raga Rockers: «Er det ikke deilig å ha noen å hate? Føles det ikke godt å ha noen å hate?», og det er dette det handler om. Å konstruere en fiende som man så kan kjempe imot. Realiteten og fakta blir da en forstyrrende parentes som helst kan oversees fullstendig.

Dette er for øvrig også en vri som er godt beskrevet i den amerikanske satiriske komedien Wag the Dog, hvor man for å få fokus vekk fra en sexskandale i Det hvite hus bare finner på en krig. For det er i realiteten ingen som krever at man ikke skal snakke om jul, eller at man skal omdøpe jul til vinterfest. I tilfelle med Ikea, som ble anklaget for noen uker tilbake, handlet det om at de ville ha et bredere fokus og at vinterfest innbefatter jul, men også mer enn det.

Den som leter, finner massiv bruk av begrepet jul i Ikeas kataloger, men litt som i Wag the Dog, fakta kan man ignorere. Da konstruerer man heller et narrativ om at varehuset har en politikk på å fase ut jul. Jeg finner det også besynderlig at de samme politikere som snakker seg hese om viktigheten av ytringsfrihet, her jobber hardt for å begrense andres, i dette tilfelle Ikeas.

Trist, tragisk, men dessverre akk så gjenkjennelig. Dette har nemlig blitt et ganske så sikkert tegn på at vi nærmer oss jul hvert år, like sikkert som den årlige flaggdebatten når vi nærmer oss 17. mai.

Men dette var fortsatt begrenset til Frp. Da Høyre etter forrige valg bestemte seg for å hoppe til køys med Frp, var det flere av oss som var redde for hva dette ville gjøre med H, og det samme når V og KrF valgte det samme fire år etter. Det var de som var uenige og mente at man modererte Frp gjennom å ta dem inn i varmen. Tanken er god, men jeg mener at virkeligheten synes å vise at dette forsøket ikke har lyktes.

For etter krangelen rundt vinterfesten hos Ikea, kom neste slag i kulturkrigen. Elever i Seljord hadde blitt bedt om å bruke nøytrale ord som tradisjonsmat og skoleball, ikke julemat og juleball. De tidligere nevnte document.no og HRS lagde sine egne versjoner av dette, og kommentarfeltene rant over med hatefulle kommentarer. Strategien er som hentet ut av Øystein Sundes «Smi mens liket er varmt», for det handler om å snuse opp rykter og ikke sjekke kilder. Som vanlig, så la mange skylden på muslimske elever.

Så kom politikerne. At Frp kaster seg på er vi jo blitt vant til, men nå kastet KrF-leder og barneminister Kjell Ingolf Ropstad seg også på og mente at «dette ble for dumt.» For ikke å bli forbigått, og for å sikre at de rette skillelinjene ble dratt, opp ymtet Frps Jon Helgheim frem et aldri så lite spørsmål om rektoren i Seljord også har bedt om at ordet ramadan ikke ­benyttes. Høyre kastet seg også på med å si at det selvfølgelig skal være lov å si julemat og juleball.

Rektoren som ble hengt ut endte opp med drapstrusler, og elevene har fått se at politikere bruker og misbruker sannheten på en ganske så kynisk måte. Så viser det seg at det ikke var rektor eller muslimske elever, men et initiativ fra elevene for å inkludere klassekamerater som var fra Jehovas Vitner. Nå snakker vi ikke lenger om et internasjonalt konsern, men en liten skole, og faktisk et initiativ fra elevene. En får jo lyst til å spørre om H og KrF skammer seg? Jeg gidder ikke engang spørre Frp!

Heller enn at Frp synes å ha moderert seg, viser virkeligheten at det er Frp som har smittet KrF og H gjennom ubeskyttet politisk omgang i regjering. V synes så langt å ikke være smittet, men det virker som de heller vil sitte stille og se på at dette skjer. Voyeur kalles det visst!

frispark,shoaib sultan,frp,krf,høyre,fremskrittspartiet,kristelig folkeparti,human rights service,shoaib mohammad sultan,debatt