Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
frispark
Det kristne Pakistan
Del
Det finnes en ganske stor kristen minoritet i landet, til overraskelse for mange.

Jeg var på besøk i Pakistan i april i år, og fikk brukt litt tid på steder litt utenom det vanlige for mange norsk-pakistanere. Jeg besøkte sikhenes hellige steder og møtte pakistanske sikher, og var innom en rekke ulike kirker og møtte kristne pakistanere.

Pakistan er et land som ble til med den hensikt at muslimene i det indiske subkontinentet skulle føle seg trygge. En militant og fascistisk hindunasjonalisme skremte muslimene vekk fra det opprinnelige ønsket om å kjempe for et felles udelt India.

Hindunasjonalistene myrdet forøvrig Gandhi fordi han hadde gått med på kravet fra muslimene. Det var imidlertid Pakistan og de kristne i landet dette skulle handle om.

For det finnes en ganske stor kristen minoritet i landet, til overraskelse for mange. Etter hinduene (rundt 4 millioner), er de kristne den største religiøse minoriteten i landet med ca 3,2 millioner følgere. Disse er videre fordelt på to grupper, med omtrent like mange katolikker og protestanter. Det er den ene fordelingen, men de kristne er videre delt opp i to andre grupper som er minst like viktig å forstå, og det er langs klasse.

På den ene siden man har de fattige kristne grupperingene som omvendte seg til kristendom fra lavkaste hinduisme. Disse har fortsatt noe av stigmaet med lavkastestatusen knyttet til seg, selv om hverken islam eller kristendom anerkjenner kastesamfunnet, men kulturen sitter gjerne dypt.

Disse er ofte fattige, og tilknyttet det som regnes som lavstatusyrker. Den andre delen er etterkommere av folk fra høyere kaster blant hinduene og noen få muslimer som konverterte. Her er økonomi og alt annet av sosioøkonomiske faktorer helt annerledes.

Mange av disse er tungt inne i arbeid med utdanning og helse, og flere sykehus og skoler drives også av kristne grupperinger.

Forholdet mellom muslimer og kristne har i store perioder vært godt, men det ble merkbart endret til det verre under zia-regimet på 80-tallet.

I etterkant av terroraksjonene mot USA i 2001 og den påfølgende invasjonen av Afghanistan ble dette ytterligere forverret, med mange ekstremistiske muslimske grupper som anså kristne i Pakistan som stedfortredere for amerikanske eller vestlige interesser, og derfor mål for deres terrorangrep i Pakistan.

Sikkerhetsstyrkene og politiet kom etter hvert på banen, og det virker nå som situasjonen i Pakistan har blitt kraftig forbedret.

Utenlandske kristne grupperinger er imidlertid mer uglesett, her blir enkelte amerikanske grupper utpekt som verstinger. De er faktisk spesielt sett på som problematiske av pakistanske kristne som ser på disse som både konkurrenter og som grupper som opererer uten forståelse for samfunnet de er i, og som ofte bidrar til problemer også for de pakistanske kristne.

De positive tingene jeg fokuserer på betyr ikke at det ikke er langt å gå for å komme til et tilfredsstillende resultat, men rett og slett at det er en positiv utvikling. Pakistansk høyseteretts frikjennelse av Asia Bibi, den kristne kvinnen som ble falskt anklaget for blasfemi, har også bidratt i riktig retning, men viser også hvor langt det er igjen.

Det ble nemlig massive protester mot dette. Regjeringen virket en stund faktisk å gi etter for ekstremistene, men det har i ettertid vist seg å være en klok og riktig avgjørelse. Man fikk disse til å komme til forhandlingsbordet. Det handlet om å stanse et opprør som kunne endt med blodbad. I etterkant har mange ekstremistledere blitt arrestert og straffeforfulgt for hærverk, oppfordringer til forræderi, vold og drap med mer.

Jeg fikk forøvrig besøkt både stedet guvernør Salman Taseer ble drept i Islamabad og stedet han er gravlagt i Lahore. Han ble drept av sin livvakt grunnet støtte til Asia Bibi. Taseer var en modig og rettskaffen mann som visste hvilken fare han utsatte seg for, men som gjorde det likevel, fordi det var den rette ting å gjøre. Drapet på ham var forøvrig en av mange hendelser som har vært med på å snu den pakistankse opinionen på alvor mot ekstremistene.

pakistan,shoaib sultan,frispark,debatt,hinduisme,islam