TÅLMODIG: Utenriksminister Søreide har vist usedvanlig stor tålmodighet med diktatoren i Ramallah, skriver innsenderen. Foto: Majdi Mohammed / AP /NTB

Fortsatt jødehat: UD må handle

I over 20 år har palestinske skolebøker oppildnet ungdom til hat og terror mot jøder, og dermed vært i strid med UNESCOs krav om at skolebøker skal fremme toleranse og respekt for «den andre».

Det er også krav om at bøkene trener elevene i ikke-voldelig konfliktløsning, fremmer samarbeid og fredelig sameksistens, og at pensum ikke inneholder ord eller bilder som kan skape fordommer eller hat mm. Alt dette har palestinske myndigheter (PA) brutt, og bevisene er helt tydelige.

Les også
Hemmeligholdt rapport: Palestinske skolebarn lærer fortsatt om martyrdød

EU finansierer en stor del av skolesektoren til PA, derfor burde EU ha krevd at PA endrer bøkene. Men EU er snill med PA; heller enn å bruke de israelske rapportene som grunnlag for krav, vedtok EU å lage sin egen. Det har tatt to år. To årskull til er oppdratt til hat. Mindre fred.

Utenriksminister Søreide har i årevis sagt at Norge er i dialog med PA for å få endret bøkene. Det har ikke hjulpet. Hun har vist usedvanlig stor tålmodighet med diktatoren i Ramallah.

I fjor ble hun oppfordret til å skru igjen pengekranen, men nei, hun ville heller vente på EU-rapporten. Den kom i vinter, men EU har holdt den hemmelig – hva vil EU skjule? Den tyske avisen Bild og Jerusalem Post har fått tak i den og publisert noe: Bøkene er like hatske som før.

Den røde tråd er at «motstanden mot sionist-okkupasjonen må fortsette». Dalal al-Mughrabi som deltok i terroraksjonen i 1978 der 38 jøder ble drept, trekkes frem som «den eneste betydningsfulle kvinnen i palestinsk historie».

Moralen er altså: Drep jøder! Også yngre barn kan gjøre noe: Newtons annen lov forklares med en tegning av en palestiner som bruker sprettert imot israelske soldater.

Det er ingen aksept av Israel som egen stat; kartene viser «Palestina» fra Jordanelva til Middelhavet. «Tostats-løsning» er tomt snakk.

Tybring-Gjedde, Frp, spurte 14. juni utenriksministeren om UD hadde fått EU-rapporten. Han viste til oppslagene i Bild om at bøkene fortsatt lærer opp barna til jødehat og bruk av vold, og spurte pent om når Stortinget kommer til å bli informert.

Det eneste språket palestinske myndigheter forstår, er at bevilgningene kuttes helt.

UD bør handle straks. I budsjettforliket i fjor høst ble det vedtatt at Norge skulle holde tilbake støtte dersom bøkene ikke ble forbedret tilfredsstillende innen rimelig tid. Grensen for «rimelig tid» er overskredet for lengst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det eneste språket PA forstår, er at bevilgningene kuttes helt – inntil bøkene er i samsvar med UNESCOs standarder. Deretter bør PA oppfordres til å utdanne ungdommene sine til et økonomisk bærekraftig landbruk i stedet for å kaste stein.