FRIVILLIG: Listen over både behov og oppgaver som løses, er uendelig lang, skriver Ingeborg Midttømme.

Det frivillige arbeidet i kirkens liv

Frivilligåret i Norge er i gang. Gjennom det meste av fjoråret snakket jeg høyt og begeistret med gode medarbeidere om dette året som skulle komme og gi oss inspirasjon og mot til å gå videre. Gå nye veier sammen med andre. Alle mulighetene vi ville få.

I snart to år har pandemien satt restriksjoner for alt vi var vant til å gjøre. Usikkerheten snek seg inn. Hva ville være trygt nå? Møteplasser ble stengt. Mange har satt ord på opplevelsen av ensomhet. Livsrytmen ble forandret. Når og hvordan skal vi komme videre? Komme tilbake til den tiden hvor noen bare stakk innom for en prat?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gleden var stor da jeg denne uken så et stort oppslag i Åndalsnes avis: «Flere organisasjoner i Rauma har hatt besøksvenner hver for seg. Nå har organisasjonene slått seg sammen for å skape et enda sterkere tilbud. Vi behøver ikke å konkurrere om alle de flotte tiltakene som skjer i kommunen, så da lager vi det heller enda bedre gjennom et samarbeid.

Det vi skal gjøre nå, er å bruke et kurs utformet av Røde kurs for å kurse nye besøksvenner. Det er Røde Kors, Rauma frivilligsentral og Den norske kirke som nå har gått sammen for å skape en ny giv for besøksvenntilbudet.»

Gå sammen. Skape ny giv. Trekke veksler på andres ulike erfaringer og kompetanse. Skape et miljø hvor frivillige kan støtte og oppmuntre hverandre. Se hverandre. Se andre. Et miljø som kan rekruttere nye frivillige. Frivillige som kan bidra inn i et enormt mangfold av oppgaver. Oppgaver som endres i takt med samfunnsutfordringene.

Jeg gjorde et søk på www.frivillig.no, krysset av i boksen for Tro- og livssyn og så alle mulighetene. Medarbeider til gjenbruksbutikk. Liker du friluftsliv, og å jobbe med barn og unge?

Bli speiderleder! Kaffekoker og skravlekopp til eldretreff. Vi trenger ungdommer som ledere i barnekor! Teknikk knyttet til lydmiks og/eller storskjermbruk i gudstjenester og enkle arrangement. Betjene streaming-verktøy.

Hjelp for barn som ikke får feiret bursdag. Steke vafler til ungdommer. Hente eller følge noen til gudstjeneste. Hjelpe oss å stelle litt på kirkegården. Digitale leksehjelpere. Matutdeling. Hente barn til korøvelse.

Ombæring av menighetsbladet. Vertskap ved babysang i kirken. Middagsservering på supertirsdag. Drift av skattkammer – en gratis utlånssentral for barn og unge.

Listen over både behov og oppgaver som løses, er uendelig lang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Takk til alle dere som i menighetene tar ansvar for barnegrupper, besøkstjeneste, ringetjeneste, chattetjeneste, menighetsblad, nettsider, renhold, forbønnstjeneste, snekkerklubb, språk-kafé, søndagsskolen, som kirkeverter, dåpsverter, forsangere, konfirmantledere, pianist, tektsleser, som registrerer dem som kommer til kirken og følger opp smittevernreglene – for bare å nevne noe av alt det frivillige arbeidet i kirkens liv. Takk.

Det er bruk for oss alle.