SEKSUALITET: Den kristne kirke har alltid vært opptatt av seksualitet. Noe annet ville være rart, gitt seksualitetens betydning, skriver Dagen på lederplass.

Det er ikke bare kirken som er opptatt av sex

Denne uken har vi her i avisen kunnet lese flere saker om unge menneskers forhold til sex. Flere har satt ord på både positive og smertelige erfaringer, og på hvordan man kan leve ut det Bibelen lærer om seksualitet.

Et av de underliggende spørsmålene er om det går an å snakke om avholdenhet uten å påføre mennesker skam. Det er mange som har fått erfare at spennet mellom ideal og virkelighet også finnes på det seksuelle området.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant dem vi har fått møte, er ekteparet Ingvild og Henrik Haaverstad. De møttes da de begge gikk på Indremisjonsforbundets bibelskole på Bildøy vest for Bergen. Selv om begge hadde tenkt å vente med sex til ekteskapet, opplevde de det mange har opplevd både før og etter dem.

Desto større var overraskelsen da de fortalte omgivelsene at de ikke hadde klart å leve opp til sine egne idealer. Åpenheten ga dem kontakt med andre som hadde gjort tilsvarende erfaringer.

Det er ikke uvanlig at kirken blir kritisert for å være alt for opptatt av sex. De senere årene har denne kritikken fått et visst ironisk preg. For mens flere kristne ser ut til å vegre seg for å snakke åpent om kristen seksualetikk, er seksualiteten til de grader nærværende i populærkulturen.

Om vi sammenligner med hva som var vanlig for bare et par tiår siden, kan vi trygt konstatere at seksuelle tabuer har blitt brutt ned. På mange måter er det et gode, for også i Dagens reportasjer kan vi lese om hvordan seksualitet for mange har vært forbundet med skam.

Samtidig har det vært talende hvor ofte spørsmål om regler for one-night stands har vært tema på de hyppige pressekonferansene under pandemien. Tilfeldige og kortvarige seksuelle forbindelser står som et tydelig motstykke til det kristne idealet om trofast tilknytning til hverandre.

Les også
De skulle ikke ha sex før de giftet seg – slet med skam i starten av ekteskapet

Den kristne kirke har alltid vært opptatt av seksualitet. Noe annet ville være rart, gitt seksualitetens betydning. Allerede i Bibelens første kapitler leser vi om samlivet mellom kvinne og mann, og i et av de ti bud heter det at «Du skal ikke bryte ekteskapet».

I Bibelen finner vi også brutale skildringer av hva som kan skje når seksualdriften får overstyre moralen. Da kan livsfarlige krefter settes i sving. Dette har ikke blitt mindre aktuelt med årene.

Derfor er det naturlig at kirken forkynner et kristent syn på seksualitet. Da er begreper som kjærlighet og trofasthet aktuelle. Samtidig er det også aktuelt å snakke om hva begjær kan føre til, og om virkninger av det bibellesere i mange år har sett omtalt som hor, altså seksuelt samliv utenfor ekteskapets rammer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det at vi alle kommer til kort, står ikke i motsetning til å løfte frem disse idealene som gode - også i 2021.

I en tid hvor et tradisjonelt kristent syn på ekteskap og seksualitet blir mer og mer fremmedgjort, er det desto viktigere å kunne formidle historier som dem vi har kunnet lese her i avisen de siste dagene.

Artikkelserien lanseres dessuten sammen med en podkast-serie som har fått navnet «Vente eller ikke vente». Den finnes i appen Dagen podkast.

Det er nødvendig å snakke åpent om det å ikke leve opp til sine egne idealer. Det erfarer de aller fleste mennesker, på ulike områder. Det er også nødvendig å snakke om skadevirkninger av både dårlig teologi og dårlig retorikk på det seksuelle området.

Men ingen ting av dette må få stå i veien for frimodig forkynnelse av det Bibelen og den kristne etikken lærer oss om samlivet mellom kvinne og mann, om det livslange ekteskapet og det trofaste samlivet som gudgitte rammer. Det at vi alle kommer til kort, står ikke i motsetning til å løfte frem disse idealene som gode - også i 2021.

Her hører du serien «Vente eller ikke vente» som podkast.