MØTEPLASS: Det vi trenger er en fellesskole som er seg bevisst sin funksjon som møteplass mellom unge mennesker med forskjellig bakgrunn; en skole som fremelsker mangfold, dialog og toleranse, og som styrker undervisningen i religion, etikk og filosofi, skriver Christian Askø Næss.

Nei til religiøse privatskoler

Norske politikere kan ikke blande seg inn i hva slags oppdragelse foreldre skal gi til sine barn, men de trenger heller ikke å legge til rette for segregering og avsondring fra storsamfunnets impulser gjennom å tillate religiøse privatskoler.

Nest etter fattigdom, er konservativ praktisering av religion vår tids største trussel mot individets frihet og menneskerettighetene. Problemet synes mest utbredt i muslimske land, men det betyr ikke at vi kan lukke øynene for mørket her hjemme.

Voksne mennesker bør i prinsippet være frie til å tro på hva de vil, så lenge troen er uttrykk for et fritt valg og ikke går ut over andre. Verre er det når konservativ religion får slå rot i unge sinn uten korrektiver fra storsamfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg har lest flere saker i media som gir skremmende bilder av hvordan det kan være å vokse opp i konservativt kristne miljøer her til lands. I slike miljøer, hvor lydighet og lojalitet er dydene som innprentes, lærer de unge å frykte sin frihet og skamme seg over individuelle ønsker og behov som bryter med «den sanne lære».

En segregering foregår ved at de hindres i å ha kontakt med jevnaldrende utenfor kristenmiljøet.

Norske politikere kan ikke blande seg inn i hva slags oppdragelse foreldre skal gi til sine barn, men de trenger heller ikke å legge til rette for segregering og avsondring fra storsamfunnets impulser gjennom å tillate religiøse privatskoler.

Det vi trenger er en fellesskole som er seg bevisst sin funksjon som møteplass mellom unge mennesker med forskjellig bakgrunn; en skole som fremelsker mangfold, dialog og toleranse, og som styrker undervisningen i religion, etikk og filosofi. En slik arena vil utvide alle barn og ungdommers horisonter.

Spesifikt vil unge som vokser opp i konservativt religiøse miljøer, få oppleve at det eksisterer et mangfold av sannheter, og kunne bli inspirert til å finne sin egen vei i myriaden av muligheter; kort sagt, erkjenne sin frihet.

Det er en gåte for meg at partiene på høyresiden i norsk politikk, i saken om religiøse privatskoler er mer opptatt av foreldrenes frihet til å velge for sine barn, enn av barnas frihet til å velge selv.

I frihetens navn må religiøse privatskoler forbys.

Les også
Flere velger friskoler, men husleien uteblir
Les også
Kan bli utenlandskvoter på bibelskoleneBibelskolene
Les også
Ta turen, Trond Giske
Les også
Sørlandet får to nye friskoler