ANSVAR: Dette er ikke en tid f
...
ANSVAR: Dette er ikke en tid for å være taus. Tungesvik har helt rett. Her har vi alle et ansvar. Når det angår menneskeverdet, så angår det oss alle, skriver Liv Kjersti S. Thoresen. 
 Foto: Illustrasjonsfoto: Yay Images
Menneskeverdet angår oss alle
Del
Vi oppfordrer alle til å våge å heve stemmen og ta de ubehagelige men viktige samtalene om livets rett, enten det er i kirken, i klasserommet, rundt middagsbordet eller i kantina på jobben.

I Stavanger Aftenblad 10. juli etterspør Leiv M. Mortensen mer forsvar av det ufødte liv blant kirkens ledere. Selv er han far til en multifunksjonshemmet datter som han vet er blant de sårbare og utsatte i samfunnet vårt.

Barn med ulike diagnoser blir i dag abortert fordi de ikke er ønsket. Hvem står opp for disse barna? Mortensen får støtte fra psykiater Hans Olav Tungesvik som mener at alle har ansvar for det ufødte liv. Han etterlyser nye aksjoner og utfordrer de unge og engasjerte til å ta initiativ.

Organisasjonen Menneskeverd eksisterer nettopp for å skape en plattform for engasjement og endring. I sommer har vi truffet tusenvis av unge og voksne på festivaler og stevner, og det er spesielt de unge som kommer innom vår stand fordi de ønsker å engasjere seg for menneskeverdet. Vi får stadig henvendelser fra mennesker landet rundt som spør om det er noe de kan gjøre for å endre dagens situasjon. Vi oppfordrer alle til å våge å heve stemmen og ta de ubehagelige men viktige samtalene om livets rett, enten det er i kirken, i klasserommet, rundt middagsbordet eller i kantina på jobben.

LES: Menneskeverd og forvalteransvar

En gang i året får vi være med å hylle en vinner av Menneskeverds Livsvernpris, en person eller organisasjon som har gjort en innsats for å løfte fram menneskeverdet i samfunnet vårt. Det skorter ikke på gode kandidater å velge mellom, for det er mange som på ulike måter og på ulike arenaer bruker stemmene våre for andre. Det er mye du kan gjøre som enkeltindivid, men tenk så mye vi kan utrette om vi også samler kreftene?

At over 11.000 mennesker er medlem i Menneskeverd, bidrar til å styrke stemmen til det ufødte liv i samfunnsdebatten. I tillegg til å skrive artikler og delta på debatter i radio og på TV, underviser Menneskeverd flere tusen ungdommer hvert år om temaene menneskeverd, abort, sortering og aktiv dødshjelp.

Tilbakemeldingene vi får fra ungdommene og fra de voksne er at undervisningen opplyser og gjør inntrykk. Kunnskapen om at hjertet til et foster slår etter bare 21 dager, er med på å endre holdninger og skape verdier som kan bidra til å redde liv.

Denne våren fikk vi se resultatet av hva mobilisering av stemmer kan føre til. Da helseministeren konkluderte med at abort av friske tvillinger var innenfor lovverket, var det flere enn oss som reagerte. Gjennom en digital underskriftskampanje samlet Menneskeverd inn nærmere 20.000 underskrifter mot fosterreduksjon.

Disse ble overlevert til to av våre stortingsrepresentanter som for tiden arbeider med et representantforslag (Dok 8-forslag) som vil sørge for at saken får en ordentlig behandling på Stortinget. Det er kanskje ikke så mange som går i tog lengre for livets rett, men det finnes enda flere virkemidler og verktøy i dag for å spre et budskap. Via sosiale medier kan vi enkelt og raskt engasjere mange til å stå opp for menneskelivet.

LES: Menneskeverd og lidelse

Menneskeverdet trues fra alle kanter. Skal norsk helsevesen tilby aktiv dødshjelp til mennesker som ikke ser noen mening med livet lengre? Skal vi tillate en ny blodprøve som gjør det enklere å finne fostre med Downs syndrom? Denne høsten vil bioteknologiloven revideres og framtiden for mange ufødte avgjøres. Dette er ikke en tid for å være taus. Tungesvik har helt rett. Her har vi alle et ansvar. Når det angår menneskeverdet, så angår det oss alle.

Menneskeverd vil fortsette å arbeide for livsrett, likeverd og livshjelp og vi oppfordrer deg til å stå sammen med oss.

samfunn,tro,abort,menneskeverd,livsvern,kristen,troen,kristendommen,kirken,samtale,dialog,diskurs,forandring