IKKE TERROR? Bildet viser kist
...
IKKE TERROR? Bildet viser kisten til en av de tre familiemedlemmene som ble knivdrept av en palestinsk terrorist i sitt eget hjem i bosettingen Halamish på Vestbredden i juli. Foto: Tsafrir Abayov, AP/NTB scanpix
Terror er terror, bare ikke i Israel
Del
Terrorangrep i Israel er ikke som andre terrorangrep. Ifølge norske medier er de ikke terrorangrep i det hele tatt.

Her i Europa har juli måned heldigvis ikke stått i terrorens tegn slik forrige sommer gjorde. Da føltes det tidvis som det kom nye terrorangrep nesten annenhver dag.

LES: Frykter inflasjon i terror-begrepet

Men i Israel har juli 2017 vært dramatisk. 14. juli klarte tre arabere å smugle skytevåpen inn på Tempelhøyden i Jerusalem. Der åpnet de ild mot politifolk som stod vakt ved utkanten av plassen. To israelere ble skutt til døde før terroristene selv ble drept.

Uken etter slo en terrorist til mot et privat hjem i bosetningen Halamish på Vestbredden. Den 20 år gamle palestinske terroristen brukte kniv da han angrep en familie som var samlet for å feire sabbatsmåltid.

Bildene fra terrorangrepet er så blodige at vi ikke kan trykke dem her i Dagen. Han rakk å drepe tre av familiemedlemmene før han selv ble skutt og såret av en israelsk soldat som tilfeldigvis befant seg i nærheten.

Den norske avdelingen av Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem har gjort et grundig og seriøst arbeid ved å gå igjennom all omtale av disse hendelsene i norske medier. Funnene deres er svært nedslående.

For det er kun Dagen og Norge Idag som omtaler terrorangrepene som terrorangrep. Alle andre medier velger å kalle disse blodige terroraksjonene for noe annet enn det de er.

Aller verst er NTB. Deres måte å skrive om angrepet på Tempelhøyden grenser nesten til det latterlige. Det vil si, den hadde vært latterlig hvis ikke bakteppet hadde vært så tragisk. NTBs melding hadde tittelen «Fem drept i skuddveksling i Jerusalems gamleby».

Var det virkelig det som det var snakk om på Tempelhøyden? En skuddveksling? Selvfølgelig ikke. Det var et klassisk terrorangrep der terroristene til slutt ble drept og uskadeliggjort av politiet. Dessverre først etter at de hadde klart å ta livet av to mennesker.

LES OGSÅ: – Vi er blitt vant til å leve med terroren

Da en fransk politimann ble skutt til døde av en islamistisk terrorist på paradegaten Champs-Elysees i Paris i april i år, ble hendelsen imidlertid omtalt som et «terrorangrep» av norske medier, inkludert NTB. Hvorfor terrordrapet på en fransk politimann er terror, mens terrordrapet på to israelske politifolk ikke er terror, er mer enn vi forstår.

På samme måte ble blodbadet under sabbatsmåltidet i Halamish i NTBs melding til et «trippeldrap». Og den 20 år gamle palestinske terroristen ble ikke omtalt som en terrorist, men som «gjerningsmann».

Det er altså ikke vanskelig å dokumentere at terrorangrep i Israel og Europa omtales på to ulike måter i norske medier. Og vi er ikke imponert over NTBs nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes forklaring på hvorfor de ikke omtaler terroren i Israel som terror.

I dagens Dagen forklarer han det med at «ofte handler terror om å spre frykt i befolkningen» . Ja, nettopp. Og hvis man risikerer å bli hugget til døde med kniv mens man sitter til bords i sitt eget hus, så er vel kanskje det egnet til å spre en anelse frykt, Bjellaanes?

Det er ikke mye vi ber om. Vi håper kun at norske medier kan vise israelske terrorofre like mye respekt som de viser ofre for terroraksjoner andre steder. Ved å melde at de ble ofre for terrorhandlinger.

frankrike,israel,jerusalem,muhammed,paris,vestbredden,islamisme,sabbat,terror,leder,lederartikkel,halamish,vebjørn selbekk,norge idag,ole kristian bjellaanes