POPULÆR: Knut Arild Hareide gjør det godt i media, som her i årets første TV-sendte partilederdebatt tidligere denne måneden. Men innsatsen belønnes foreløpig ikke med flere velgere.

Hareides skrekktall

Knut Arild Hareide gjør det godt i debattene, men sliter på meningsmålingene.

Valgkamp er gallup-tid. Nå formelig hagler det med tallverdier i mediene, alle med en desimal.

Det finnes visse slike enkelttall som politikerne frykter. Sifre som fremkaller politiske mareritt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved valget i 1997 var daværende statsminister Thorbjørn Jaglands skrekktall 36,8. Han hadde lovet å gå av dersom Arbeiderpartiet ikke oppnådde 36,9 prosents oppslutning.

Velgerne innvilget det som i praksis var Jaglands avskjedssøknad og KrFs Kjell Magne Bondevik kom til makten. Mot alle odds.

Nå har Bondeviks arvtager som KrF-sjef, Knut Arild Hareide, også et slikt mareritt-tall. Det er 3,9.

Mandag kveld dukket akkurat de sifrene opp ved siden av KrFs logo da TV2 presenterte sin siste meningsmåling:

Et slikt resultat i et stortingsvalg ville nærmest utradert partiet fra norsk politikk. Da ville Hareide knapt hatt noen stortingsgruppe igjen fordi KrF ville befunnet seg under sperregrensen for utjevningsmandater.

Også hans eget mandat fra Hordaland ville ha hengt i en tynn tråd.

Men også i et kommunevalg vil slike tall ha dramatiske konsekvenser for partiet.

Ifølge TV2s prognoser vil KrF miste rundt 200 kommunepolitikere med denne typen valgresultat.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som alltid må det advares mot å legge for mye vekt på enkeltmålinger. Men heller ikke de andre gallupene har så langt vært noen fest for Hareide og hans parti. TV2-målingen er den tredje i år der partiet ligger under sperregrensen på 4 prosent.

De traurige gallupene kommer til tross for at de fleste kommentatorer er enige om at Knut Arild Hareide gjør en god figur både i media og i debattene. I sistnevnte format har han skapt seg en helt egen og ny nisje. Den morsomme partileder. De har det ikke vært for mange av i nyere norsk politisk historie.

Men når Hareide leverer sitt politiske budskap ispedd sin ofte selvironiske humor sitter smilet og latteren løst. Både hos motdebattanter og publikum. Og sikkert hos TV-seerne også.

Knut Arild Hareide har så absolutt gitt partiet han leder en mykere og muntrere profil.

I tillegg er Hareide nå mer politisk omsvermet enn kanskje noen KrF-leder før ham. Ap-leder Jonas Gahr Støre har kurtisert Hareide i lang tid. I sommer var de to superstjerner på et Sarons Dal-møte som nok i realiteten handlet like mye om gallup som om Gud.

Den sittende blåblå regjeringen vet på sin side at de sitter på KrF og Venstres nåde. Og de er klar over at det er i deres egen interesse å holde Knut Arild Hareide i hvert fall sånn noenlunde fornøyd.

Men merkelig nok ser ingenting av dette ut til å gjøre utslag på meningsmålingene. Den Hareide-effekten enkelte spådde da bømlingen ble valgt til partileder i 2011 har så langt uteblitt. De to valgene der han har ledet partiet, er bare et fattig tidel unna å være de dårligste valgresultatene partiet har gjort siden KrF ble et landsdekkende parti i 1945.

KrF har ikke evnet å løse den grunnleggende demografiske utfordringen de står overfor. Problemet med at de miljøene der partiet tradisjonelt har sitt grunnfjell, krymper. Hareide har foreløpig ikke klart å trekke nye velgergrupper til partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg utfordres han i enkelte tradisjonelle velgergrupper av det nye Partiet De Kristne. På de målingene der dette partiets oppslutning er synlig - det er langt fra alle - ser de ut til å ligge på rundt en halv prosent. Lysår unna noen virkelig politisk innflytelse, selvfølgelig. Men disse fem promillene skulle nok Hareide likevel gjerne ha hatt. Det kan fort være forskjellen på å holde stillingen eller å gå ytterligere ned.

Så er spørsmålet om de småskuffende resultatene kommer på grunn av eller på tross av Hareide. Vi er fristet til å mene det siste.

For tiden virker det rett og slett som KrF har en sjef som er langt mer populær enn det partiet han leder.

Se også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Se video:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innlegg av Dagen.

Les også
Venstre er vinneren i ny TV 2-måling
Les også
13-årig blogger driver valgkamp
Les også
Kjendiskamp om kristne stemmerValg 2015
Les også
Kommunene må bosette 50.000 flyktninger på fire år
Les også
Fortjener et rettferdig valg