UTDANNELSE: «Hovedmålet til so
...
UTDANNELSE: «Hovedmålet til soldater når de arresterer ungdom, er å hindre dem fra utdannelse», hevder en palestinsk jente. Dette er en falsk og demoniserende anklage, skriver Conrad Myrland. Foto: Adel Hana, AP Photo/NTB scanpix
Ny demonisering i film fra Operasjon Dagsverk
Del
Til tross for sterk kritikk av aksjonen fra Med Israel for fred (MIFF), den jødiske menigheten i Oslo og andre, fortsetter OD sin ensidige formidling mot norske skolebarn.

Operasjon Dagsverk (OD) 1. november går til KFUK-KFUM Global og deres partnere i det palestinske samfunnet. Alle mottakerne går inn for «bred økonomisk boikott» av Israel og støtter palestinske krav som vil føre til at verdens eneste jødiske stat blir borte.

Til tross for sterk kritikk av aksjonen fra Med Israel for fred (MIFF), den jødiske menigheten i Oslo og andre, fortsetter OD sin ensidige formidling mot norske skolebarn. Torsdag 6. september publiserte OD sin hittil lengste film om årets aksjon – 16 minutter med tittelen «Frihet til å leve».

I filmen er det nye klipp med Janna Jihad, tolvåringen som Operasjon Dagsverk og KFUK-KFUM Global fremstiller som en fredsaktivist. MIFF avslørte 10. august at Janna Jihad i virkeligheten kommer fra en voldelig palestinsk klan og at hun roper kamprop om å «frigjøre Palestina fra elven til havet» – det vil si fjerne staten Israel.

At Janna Jihad og Tamimi-klanen søker Israels utslettelse blir denne gang bekreftet av Operasjon Dagsverks egen film. 10 minutter og 10 sekunder ut i filmen ser vi Janna gå ut i familiens hage. «Disse har vi samlet rundt huset, og laget det palestinske kartet», sier hun.

Janna Jihads «Palestina» er ikke en palestinsk stat som skal vokse fram på Vestbredden og Gaza-stripen side om side med Israel, men en arabisk stat på bekostning av, og i stedet for Israel.

«Hverdagen» som beskrives av de palestinske ungdommene i filmen er arrestasjoner, traumer etter fengselsopphold, skoleelever som «glemmer alt» de leser på skolen fordi de er redde, «soldater som kommer når som helst med tåregass, men særlig ved demonstrasjoner», soldater som river skoler og lekeplasser og tar leker fra barn. En palestinsk gutt sier han fikk venstrehånden brukket under et forhør.

Legg merke til at ingen av anklagene er knyttet til tid eller sted, og ingen fulle navn på tenåringene er oppgitt. Dermed kan ingen av anklagene dobbeltsjekkes. Når Operasjon Dagsverk i tillegg løsriver dem helt fra politikk og historie står man igjen med en ren propagandafilm hvor ikke en eneste israelsk stemme kommer til orde.

«Hovedmålet til soldater når de arresterer ungdom, er å hindre dem fra utdannelse», hevder en palestinsk jente.

Dette er en falsk og demoniserende anklage. Palestinske tenåringer blir i all hovedsak arrestert fordi de blir misbrukt av palestinske grupper, stikk i strid med folkeretten og barnekonvensjonen, i voldelige konfrontasjoner med Israel.

Når palestinske tenåringer blir arrestert er det først og fremst for kasting av stein og brannbomber, men også for mord og mordforsøk, skyteangrep, ulovlig besittelse av våpen, angrep på soldater, medlemskap i terrororganisasjoner med mer.

Operasjon Dagsverk sier ikke ett ord om palestinsk vold gjennom hele filmen. Derimot viser filmen noen få ganger klipp av palestinsk graffiti og veggbilder hvor palestinere kjent for dødelige angrep og terror mot israelere er fremstilt i helte-portretter. Filmen viser også grafitti på arabisk som markerer 30-års jubileet til terrororganisasjonen Hamas.

Når du har laget en film og må konkludere med at «ikke alle israelere er dårlige mennesker», bør alarmklokken ringe. Men det er selvsagt nettopp inntrykket av israelere som dårlige mennesker seerne sitter igjen med når ingen israelske argumenter kommer fram, og når ikke noe som setter saken inn i sitt korrekte historiske og politiske lys blir presentert.

Vi får høre palestinske tenåringers drømmer. Men OD forteller ingenting om israelske ungdommers drømmer. Israelerne drømmer om å slippe en tøff militærtjeneste hvor de må forsvare seg mot voldelige palestinske grupper.

De drømmer om en framtid hvor de slipper å se sine kamerater og venninner drept av palestinske tenåringer med kniv, øks og andre dødelige våpen.

De drømmer om en framtid hvor de kan få avklart en grense mot sine palestinske naboer, og at denne grensen blir fredelig. De drømmer om en framtid der norske venner av palestinerne blir opprørt, eller i det minste skamfulle, når deres palestinske venner viser fram kart der Israel er utslettet.

paywall