Utenriksminister Børge Brende
...
Utenriksminister Børge Brende (H), her sammen med Benjamin Netanyahu under et besøk i Israel for et par dager siden. Foto: Frode Overland Andersen, Utenriksdepartementet/NTB scanpix
Børge Brendes opptreden i Paris
Del
Den 15. januar vil cirka 70 land samles til en «fredskonferanse» i Paris og forsøke å tvinge Israel til å oppgi sitt bibelske kjerneområde i Judea og Samaria. Norges utenriksminister Børge Brende vil trolig være til stede, og vise for all verden hvor Norge står i dette samordnede «angrepet».

Ifølge rapporter vil konferansen vedta at en fremtidig palestinsk stat skal ligge på et område som har som forutsetning Israels tilstøtende «grenser» fra før 4. juni 1967, da Seksdagerskrigen brøt ut.

Det betyr i klartekst at det internasjonale samfunn vil tvinge Israel til å oppgi Gamlebyen i Jerusalem og hellige steder i Hebron og i Silo, og Josefs grav. Israel skal faktisk tvinges til å godta såkalte « Auschwitz -grenser».

LES: Underskrev ny samarbeidsavtale med Israel

Tidligere ambassadør og generaldirektør i det israelske utenriksdepartement, Dore Gold , forklarte nylig hvorfor Paris -konferansen er så farlig for Israels fremtid:

«Israel lærte en lekse gjennom mange år med forhandlinger og diplomatisk virke, nemlig at den eneste farbare vei til å løse problemene med våre naboer, er å sitte ansikt til ansikt med dem ved forhandlingsbordet. Det var måten vi kom fram til enighet med Egypt i 1979, og det var den samme måten vi oppnådde fred med Jordan . Det er det som funker: Direkte forhandlinger! Det som nå planlegges i Paris er et forsøk på å få oss vekk fra direkte samtaler ved forhandlingsbordet, og å tvinge oss inn i en meget kompleks situasjon med multilaterale forhandlinger. Det var ikke slik vi oppnådde fred i fortiden, og det er ikke slik vi vil oppnå fred i fremtiden», sa Gold.

I bunn og grunn er fredskonferansen i Paris om noen få dager intet annet enn det internasjonale samfunns forsøk på å se bort fra Israels suverenitet ved å sette en strek over det jødiske folk rett til de bibelske landområder i Judea og Samaria. Israel deltar ikke på konferansen, og vil ikke ta hensyn til dens eventuelle negative vedtak.

PLO , PA og Hamas sitt lederskap er sterke pådrivere for å i stand en slik internasjonal involvering i forhandlinger med Israel for å få drahjelp til å få gjennomslag for sine ultimale politiske mål, som verdenssamfunnet ikke ser ut til å ha forstått rekkevidden av.

LES OGSÅ: Brende: Gir assosiasjoner til Nice og Berlin

De deltar ikke selv på konferansen, men får andre land til å gjøre jobben for seg ved å utforme og fremme deres forslag, Det har noen av dem lovet å gjøre.

De israelske ledere har forstått alvoret, og vil merke seg hvilke land som er deres sanne venner. Børge Brendes «stemme» og votering på konferansen blir imøtesett med både spenning og frykt. Er Norge fremdeles en sann venn av Israel?

Konferansens flertallsvotum vil i ekspressfart bli oversendt til FNs Sikkerhetsråd og der bli gjenstand for ny debatt og votering. USA vil på nytt trolig unnlate å nedlegge veto som en siste uvennlig hilsen til statsminister Netanyahu fra «president Hussein Obama » – før Donald Trump tar over embedet fredag 20. januar.

debatt,dagens debatt,dagensdebatt.no,dagensdebatt,meninger,hamas,israel,fredskonferanse,judea,samaria,børge brende,utenriksdepartementet,midtøsten,seksdagerskrigen,auschwitz,hebron,silo,dore gold,paris,frankrike,egypt,jordan,plo,pa,roald øye,sikkerhetsrådet,fns sikkerhetsråd,donald trump