Illustrasjonsfoto: Fotolia
Illustrasjonsfoto: Fotolia
Lenge leve kjærligheten
Del
«Gud sørger» over Stordapride, ifølge pastor og ungdomsskolelærer Jens Thoresen. Denne typen holdninger er det viktig å vise motstand mot.

Norge er et fritt land der man skal kunne være åpen om sin legning. Dessverre vet vi at mange som velger partner av samme kjønn i dette landet, møter motstand og kritikk. For mange er det en lang og tung reise å komme frem til å være åpen om sin legning. Den frie kjærligheten bør feires, og ikke møtes med fordømmelse.

En av de viktigste verdiene å stå opp for er retten til å elske den man vil. Derfor er jeg glad for at Stordapride, den første Pride-marsjen i Stord, ble arrangert. Pride markerer at i Norge skal man kunne være fri til å være seg selv.

Feiring av den frie kjærligheten vekker imidlertid vrede blant noen. «Gud sørger» over Stordapride, ifølge pastor og ungdomsskolelærer Jens Thoresen. Denne typen holdninger er det viktig å vise motstand mot.

Hverken religion, myndigheter eller bygdedyr har rett til å fordømme kjærlighet mellom to mennesker som elsker hverandre. Før fantes det lover i dette landet som forbød homofili. Norge har utviklet seg siden den gang – og takk og lov for det! I fjor ble Norge kåret til et av Europas beste land på LHBT-rettigheter.

Det er jeg stolt over. Likevel er det fortsatt mange som opplever at de har en annen legning enn det som er «akseptert» i samfunnet de lever i. Ved å delta i Pride viser man at man i Norge skal man kunne være åpen om hvem man elsker.

Lenge var Pride en feiring som begrenset seg til større byer. Jeg tror behovet for Pride er vel så stort i flere bygder og mindre lokalsamfunn.

Bygdedyret lever i beste velgående flere steder i landet. Tidligere i år ble Norges første Bygdepride arrangert i Østa/Volda, som en motreaksjon til trangsynte holdninger. Jeg er stolt over å ha vært med på Bygdepride i Østa/Volda – og hadde det ikke hadde vært for at jeg er på utenlandsreise, ville jeg gladelig deltatt i Pride-marsjen på Stord.

Det er oppløftende å se at flere steder i vårt langstrakte land følger i Volda og Østas fotspor. Dette er viktige skritt i kampen for kjærligheten.

Noen av reaksjonene som er kommet i forkant av det kommende Pride-arrangementet i Stord viser at vi ikke kan ta LHBT-rettighetene for gitt. Derfor er Stordapride så viktig. Sammen verner vi om disse rettighetene og markerer verdien av et tolerant. Lenge leve kjærligheten!

paywall
paywall