KrF-leder Knut Arild Hareide.
...
KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KrF – nær ved å forsvinne
Del
Vi som er opptatt av at vi skal ha et parti på Stortinget som flagger og kjemper for kristne verdiene, så er det dessverre mange som er skuffet.

KrF har gjort historiens nest dårligste valg. Det var bare valget i 1936 som var dårligere. Partiet vaker akkurat så vidt over sperregrensa og gikk fra 5,6 prosent ved forrige valg til 4,2 prosent ved valget 2017.

Nå er det tid for en kraftig oppvask på kammerset.

Jonas Gahr Støre i Ap er blitt konfrontert med arbeiderpartiets historiske dårlige valg. Hva med Knut Arild Hareide? Beklager Hareide, men jeg synes vår partiformann dessverre må ta mye av skylden.

Jeg fulgte nøye med på partilederdebatten dagen derpå (den 12. september). Hareide ble da spurt av Ole Torp (programleder) hva med de fem punktene som synes å forekomme som KrFs krav ved forhandlingene med Erna Solberg, hvor programlederen mente at begrensningen av alkoholservering og søndagsåpne butikker burde vært sentrale KrF-krav.

Hareide avfeide galant og kontant som om det var noe media hadde funnet på. Etter press fra programlederen svarer Hareide følgende: «KrF forlanger at regjeringen tar hensyn til de svake i samfunnet og gir mer til bistand.» Dette har selvsagt ingen noe imot, men mitt spørsmål er om dette er KrFs hjertesaker?

Det som Hareide svarte, er det mange partier som fronter, blant annet SV og Rødt. Jeg hadde kanskje i det minste ventet at han i tillegg hadde spandert å hevde et krav om en politikk som tar vare på de kristne verdiene, men nei!

Dessuten er det flere som hevder at Hareide har gjort en del taktiske «uviselige» handlinger. Det kan nevnes deltakelse i homoparaden og nærmest en klappjakt på Sylvi Listhaug.

Jørgen Kristiansen (KrF, varaordfører i Kristiansand) hevder følgende: «Mange av våre velgere har sympati med mye av det Sylvi Listhaug står for. Vest-Agder utgjør KrFs bastion i Norge.

Det virker på meg som om Hareide ikke har full peiling på hvem som utgjør bunnplanken av velgerne i KrF. Jeg tror neppe bedehusfolket er fylt av jubel over ledelsens utspill og profilering av KrF.

Jeg tror at skal KrF leve videre i neste stortingsperiode, må partiet profilere tydeligere de kristne verdiene slik vi kjente partiet for eksempel i ‹Korvald-perioden›.»

Noe som forverrer mange velgere, er at det tydeligvis synes å være bedre å samarbeide med Ap enn med Frp. Jørgen Kristiansen uttalte til Fædrelandsvennen (20/9): «Det er avstand til Frp, men det er det sannelig den andre veien også.»

Vi som er glade i KrF, kjenner dessverre ikke igjen partiet i dag. Et grusomt spørsmål som noen stiller seg: Er partiet i ferd med å råtne på rot? Vi nekter å tro det.

Det må imidlertid alvorlig og sterk medisin til for at partiet skal ha noen framtid. Etter min vurdering bør lederen, slik vedkommende profilerer partiet, ta sin del av ansvaret og overlate roret til en annen.

I tillegg må en grave fram KrF sitt arvegods og få det fram i lyset igjen dersom partiet skal ha livets rett i framtida. Alle som kjemper for å ha et kristent parti på Stortinget må kjempe for at ikke redaktør Vebjørn Selbekks spådom «er redd for at partiet blir utradert» (Dagen 13.09), skal bli virkelighet.