REGJERING: Jeg tror tiden er i
...
REGJERING: Jeg tror tiden er inne for KrF til å ta steget ut av ørkenen og gå inn i regjering med Erna Solberg som statsminister, skriver Olaus Trygve Bjuland. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix
Derfor bør KrF velge høyresiden
Del
Vi har samarbeidet med Solberg-regjeringen i fem år og fått mange og store gjennomslag. Da vil det være rart å felle denne før vi har sjekket ut hva vi kan få gjennomslag for i regjering.

På lørdag er det ekstraordinært fylkesårsmøte i Rogaland KrF. Her skal vi debattere hvilken vei partiet skal gå. Skal vi fortsette å samarbeide med Erna Solberg, eller skifte side og peke på Jonas Gahr Støre som landets nye statsminister? Mitt råd er klart: KrF bør velge høyresiden.

Fjorårets valgresultat kom som et sjokk på oss, og det siste året som «konstruktivt opposisjonsparti» har mildt sagt vært krevende. Vippeposisjonen har gitt oss store muligheter, men konklusjonen er at vi ikke får frem våre egne saker og at vi har blir definert av andre partier.

Det er også en faktor at KrFs sine velgere kjenner på en 13 år lang ørkenvandring uten regjeringsmakt. Tiden er med andre ord overmoden for å gå inn i regjering, spørsmålet nå er bare hvilken.

Knut Arild Hareide holdt en god tale i landsstyret. Mye han sa kan vi nikke anerkjennende til. Samtidig reagerer jeg på måten han svartmalte høyresiden, mens han i samme tale roste venstresiden opp i skyene. Talen var med andre ord svært selektiv, og det var mange realiteter Knut Arild bevisst unnlot å si noe om.

Han sa for eksempel ingenting om reservasjonsrettsaken der Høyre-statsråder sto i stormen og forsvarte KrFs syn. Hvor var Senterpartiet da? Han sa heller ingenting om at Ap går til valg på tidlig ultralyd, mens vi i dag har en statsminister som flere ganger har tatt til orde for å endre dagens abortlov med tanke på barn med Downs.

Eller at vi sammen med Høyre har økt kontantstøtten til 7500 kr, mens Ap går til valg på å avskaffe denne. Og hva med den symboltunge K-en i KRLE-faget. Har vi glemt at Aps landsmøte knuste Støres ønske om å frede denne?

Han viet også mye tid til å snakke om den store avstanden til fløypartiet på høyresiden, uten å nevne at det også finnes et på venstresiden. Et parti som går til valg på en livssynsnøytral stat, færre kristne friskoler og som eneste parti vil utvide dagens grense for fri abort. Dette partiet er SV, og det er et faktum at en sentrum-venstre-regjering vil styre på dette partiets nåde.

Alternativet på den andre siden er et Arbeiderparti som fortsatt ikke har kommet seg etter alle skandalene som har florert. Det er heller ikke særlig lenge siden Støres KrF-flørt ble slaktet i partiets valgkampevaluering.

Hva gjør vi om Ap etter neste valg velger å bytte oss ut med SV? Faktum er jo at Aps medlemmer heller vil ha Rødt i regjering enn KrF. Det er ikke med Ap vi har et tett verdifellesskap – det er med Høyre.

«Høyre og KrF er på sitt beste når de samarbeider», sa Jan P. Syse. «Det får Høyre til å forstå at politikk handler om mer enn penger, og det får KrF til å forstå at politikken også handler om penger». Det er mye sant i disse to sitatene, og det ikke uten grunn at Høyre og KrF har samarbeidet i de fleste ikke-sosialistiske regjeringer etter krigen.

Våre to partier har dessuten store ideologiske likhetstrekk: Verdien av små fellesskapene, at samfunnet bygges nedenfra, verdien av den kristne kulturarven, og ikke minst synet på enkeltmenneskets uendelige og ukrenkelige verdi. Vi har samarbeidet med Solberg-regjeringen i fem år og fått mange og store gjennomslag.

Da vil det være rart å felle denne før vi har sjekket ut hva vi kan få gjennomslag for i regjering. Det skylder vi Høyre, og det skylder vi velgerne som gav Erna fornyet tillit ved valget i fjor.

I tillegg må vi ta inn over oss at KrF-ere liker Erna mye bedre enn Jonas. I en TV2-undersøkelse kom det frem at 7 av 10 KrF-velgere ønsket Erna Solberg som statsminister. De som ønsker Støre var i et klart mindretall. Faktisk var det like mange i Rødt som ønsket Erna som statsminister som det var KrF-ere som ville ha Støre.

Jeg meldte meg inn i KrF på 13-årsdagen for å kjempe for sakene og politikken, ikke hvem vi skal samarbeide med. Kampen for menneskeverd, forvalteransvar og nestekjærlighet er verdier som er hentet fra Bibelen og som binder KrF-prosjektet sammen.

Jeg tror tiden er inne for KrF til å ta steget ut av ørkenen og gå inn i regjering med Erna Solberg som statsminister. Da får vi mest gjennomslag for vår politikk, og vi vil flytte tyngdepunktet i dagens regjering enda mer mot sentrum.

paywall
paywall