IRAN: Khamenei (bildet) anbefaler ikke «klassiske kriger» i boka si, heller ikke massakrering av jøder. Han anbefaler en lang periode med lavintensivert krigføring, som vil gjøre livet ubehagelig og etter hvert umulig for flertallet av israelere, slik at de forlater landet skriver Roald Øye.

Obama versus Netanyahu

Irans mål har lenge vært kjent, men metoden for å tilintetgjøre Israel er ny.

Irans øverste religiøse leder, Ayatollah Ali Khamenei har skrevet en 416 siders bok, «Palestine» der han gjør rede for Irans planer angående destruksjonen av den jødiske stat. Siden den kommer ut i kjølvannet av Irans atomavtale med P 5+1 gruppen, representerer den en eskalering av trusselen overfor Israel.

En iranskfødt forfatter og journalist, Amir Taheri, som kjenner Iran og dets lederskaps religiøse tenkning fra innsiden (se nedenunder) skriver i en artikkel om boka at den setter president Barack Obama og utenriksminister John Kerry i en vanskelig situasjon når de nå forsøker å forsvare en stadig mer upopulær atomavtale med et land som har en mektig religiøs leder som åpenlyst sier at målet er å ødelegge Israel som jødisk stat.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Obamas fallhøyde er stor om han tar feil i sin sterke anbefaling av atomavtalen med Iran, skriver Taheri. Les hans artikler på Google!

Irans mål har lenge vært kjent, men metoden for å tilintetgjøre Israel er ny. Khamenei anbefaler ikke «klassiske kriger» i boka si, heller ikke massakrering av jøder. Han anbefaler en lang periode med lavintensivert krigføring, som vil gjøre livet ubehagelig og etter hvert umulig for flertallet av israelere, slik at de forlater landet.

Han har tro på dette scenarioet fordi et stort antall israelere har dobbel nasjonalitetstilhørighet og vil foretrekke å emigrere til USA og Europa i stedet for å leve under daglige dødstrusler – når Iran får sin atombombe om 10 år eller før. Iran og Israel har ingen interessekonflikter, unntaket er Irans religiøse motiv:

Et land som har vært under muslimsk kontroll, må forbli på muslimske hender, selv om flertallet av borgerne ikke er muslimer. Etter at Jerusalem ble erobret av islamske styrker på 600-tallet var deler av «Det lovede land» under islamsk styre frem til 1917.

Khameneis bok er et forsøk på å rettferdiggjøre kravet om muslimsk kontroll over Israel, som han hevder ikke er uttrykk for antisemittisme, men for vel etablerte islamske prinsipper. En avkristnet kristenhet kan i september inngå en atomavtale med Iran som i praksis gir dem medhold i deres rettslige forståelse. Israel er dømt til å ha en dødsfiende på ubestemt tid, i følge Khamenei.

Amir Taheri sin troverdighet er stor. Han er født i Iran og fikk sin utdannelse i Teheran, London og Paris. Mellom 1972 og 1979 var han fungerende sjefredaktør for Kayhan, Irans viktigste dagsavis. Han måtte forlate landet sitt etter sjahens fall i 1979. Fra 1984 til 1987 var han sjefredaktør for Jeune Afrique, et fransk ukemagasin som hadde Afrika som spesialfelt.

Mellom 1980 og 1984 var han Midtøsten-redaktør for The London Sunday Times. Mellom 1989 og 1995 var Taheri redaksjonell skribent for den tyske avisen Die Welt. Han har skrevet for utallige europeiske publikasjoner og aviser. For tiden er han bidragsyter i den tyske ukeavisen Focus. Taheri har publisert ni bøker.

Publishers’ Weekly i New York valgte i 1988 hans studie av islams terrorisme, «Holy Terror», som en av årets beste bøker. Han blir en farlig politisk motstander for Obama frem til avstemmingen i Kongressen i september og samtidig en god støttespiller for Benjamin Netanyahu, som kjemper for at Israel skal overleve.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Verden sitter på sidelinjen og iakttar dramatikken i Kongressen med angst og beven, mens historiens klokke tikker og går.

Les også
Iran avviser at atomavtalen vil gi USA innflytelse
Les også
Israels forsvarssjef ser ikke Iran som den største trusselen
Les også
Israels president frykter strid med USA