Tidligere KrF-leder Knut Arild
...
Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide holder innlegg under nettverket Drivkraft sin første konferanse på Thon Hotel Opera i Oslo lørdag 9. februar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
debatt
Vil velgerne stemme på et splittet KrF - eller vil de sende hele partiet under sperregrensen?
Del
Kjell Magne Bondevik og Hareide presser KrF inn i full splittelse med sin organisering av røde KrF.

Kjell Magne Bondevik reiste rett fra pinsevennenes lederkonferanse LED-19, og var neste dag å finne sammen med Knut Arild Hareide og Simon Bondevik på den nye røde konferansen «Drivkraft» i Oslo, arrangert av venstrekreftene i KrF.

Her var alle de røde i partiet samlet i fred og ro, for å stake ut en vei videre for KrF, til å styre sammen med AP og Jonas Gahr-Støre. Selv sier Hareide at dette er bare «diskusjon», men ingen reelt politisk initiativ. Ingen betydningsfulle avgjørelser vil bli tatt, sies det.

Jeg finner det interessant og merkelig, at Kjell Magne Bondevik åpner pinsevennens konferanse, med en bønn og parole om å fremme kristne verdier i Norge på den ene dagen,- men at neste dag heiser Bondevik tydelig flagg for venstresidens allianse, en allianse også av kristendomsfiendtlige krefter.

Bondevik og Hareide aksepterer tydeligvis ikke den nye regjeringen, slik jeg ser det, men viser klart forakt for KrF sine velgere og deltagelsen i Høyreregjeringen. Hadde jeg vært Kjell-Inge Ropstad ville jeg følt indrepolitisk opprør, forakt og erklæring om krig og konfrontasjon.

Eller for å si det på en annen måte; Bondevik og Hareide-duetten har en egen tone, og en egen agenda og planer for KrF sin fremtid, ikke på Høyresiden, ikke i sentrum - men sammen med AP. Det rare er Hareide og Bondevik tilsynelatende er venner, - smiler sammen, og roser Ropstad og hans politikk.

For meg ser dette ut som dobbeltspill og hykleri. Ikke ville jeg hatt et slikt kyss, av de tidligere partilederne. Her spilles godt skuespill, smisk og doble budskap florerer i de politiske manesjene i Storting og i partiapparatet i KrF.

For å bruke en evangelisk og kristen terminologi, - så kan man vel si at Bondevik og Hareide ikke går Guds ærend i denne saken, med denne viljen til å undergrave Solberg-regjeringens og Kjell-Inge Ropstad sin posisjon i maktbildet.

Det er umulig for meg å forstå at Bondevik forventer Guds velsignelse med å venstredreie partiet sitt. Eller er det slik at Gud har annet å gjøre, og annet å velsigne, og at indrepolitiske forhold i «Kristelig Folkeparti» blir for smått og uvesentlig for vår Herre å bedrive tiden med?

Ser ikke Bondevik og Hareide, eller bryr de seg ikke, om at organiseringen av det røde KrF, bekreftet i den nye fronten «Drivkraft», vil svekke KrF og gjøre gamle og nye velgere helt forvirret og fortvilede? Eller er nederlaget til de venstreorienterte i KrF så bittert og tungt å svelge, at enhver aksept av Ropstad og KrF sin høyreside, aldri vil bli akseptert av Hareide og Bondevik?

Samtidig virker det som disse to karene ikke har tenkt å tre til siden, eller finne seg andre oppgaver. Nei, de kjører på som aldri før.Ja, det virker som Bondevik og Hareide fremdeles har politiske ambisjoner på toppnivå. Bondevik har jo også interesser i å få støtte og statstilskudd til sitt «Fredsenter», som han driver.

Han vet selvsagt at mange i FrP ikke har interesse av å subsidiere dette «Fredsenteret», som ingen egentlig vet hva driver med, eller hva som er deres politiske agenda. Og Hareide opptrer mer og mer som en såret og skamfart hannløve, som slett ikke har tenkt å gi opp territoriet, men med «Drivkraft» ta det tilbake fra Ropstad.