Foto: Tor Weibye
Tor Weibye Foto: Byline stor
Visjon Norge og Verdibanken
Del
Hva skjer med storkunden, Visjon Norge, når Verdibanken-eventyret er over?

Det er lørdag 24. november 2012; handleturen er straks ferdig, men vent litt – avisstativet!

Forsiden tilhørte Dagens Næringsliv (DN).

«Endelig,» tenkte jeg.

«Ei stor avis har sett nærmere på Verdibanken. Visjon Norges bank …»

DN Magasinet hadde saken «Sataniske cash», ført i pennen av Knut Gjernes og Gøran Skaalmo.

To uker etter kom DN med saken «Pastoren», som gikk nærmere inn på sarpingen Arne Lunds gjøren og laden. Dagen og andre medier fulgte opp sakene, og det ble «storrengjøring» i banken.

Verdibanken er barn av herlighetsteologien og trosbevegelsen . I disse miljøa er det ikke uvanlig å skryte av kristne ideal. Journalistene undersøkte om Verdibanken drev i tråd med slike.

Ett av bankens mål var å hjelpe «verdig trengende»; DN viste at den ikke levde som den lærte:

Arne Lund (AL), på 1990-tallet dømt for økonomisk kriminalitet, ga en ny klang til begrepet rolleblanding. Verdibanken regnet visst AL - som hadde verv i banken - som en verdig trengende. Og den var selv avhengig av AL.

Rett nok er det mange som har vært dét – mange år før Verdibankens oppstart. Én av disse er grunnlegger av Oslo Kristne Senter, Åge Åleskjær . Han er også blant Verdibankens grunnleggere.

I trosbevegelsen finner du også TV Visjon Norge (VN) , startet av Jan Kaare Hanvold 24. mars 2003.

Verdibanken så dagens lys i oktober 2003, og har i flere år vært kanalens bank, långiver og reklamekjøper.

VN er et godt formål, hevdet banken. Den lokket kunder med at forsikringskjøp utløste midler til VN.

På Oslo Symposium 2011 sa VN-sjef Hanvold at han var «så takknemlig» for det han kalte «en kristen bank» : «Verdibanken – takk og lov og pris. Amen!»

Han hevdet at norske banker er

«styrt av hva Aftenposten skriver, eller hva ‘n Trygve [Hegnar?] skriver. (…) jeg har fått lån i en bank, men så har ‘n Trygve hengt meg ut – du veit hvem jeg snakker om! Så har banken da trukket lånet sitt tilbake. For det er ikke politisk korrekt å gi da lån til en sånn fundamentalist som meg. (…) herlig, vet du, at du kan gå til Verdibanken, amen, og så vil de låne deg penger, for de skjønner hva du holder på med.»

 

Om Verdibankens utlånspraksisBanken har «innvilget lån med minimale krav til egenkapital,» skrev Finanstilsynet. DNs Gjernes & Skaalmo siterer dette til slutt i sin metoderapport (2014) til SKUP .

Både metoderapporten og dokumentarene viser solid journalistarbeid. Dét ga unike innblikk i et unikt miljø. DN omtalte ikke Jan Hanvolds TV-kanal, men det er relevant å spørre:

Hvem lånte ut penger da Visjon Norge anskaffet Hallingskarvet høyfjellshotell, Øvre Eikervei 126 (Drammen) og Åsgård ( Visjon Gjestegård , Hokksund)?

Hvem ga lån da VN, sammen med avisa Norge Idag , kjøpte Forum kino i Bergen?

Gikk ting rett for seg?

Jan Hanvold og VN har satset stort – og trolig vært vesle Verdibankens viktigste kunde. Banken og AL har trolig sett det som viktig å hjelpe Hanvolds kanal å overleve. Innvilgelser av lån ser ut til å ha sittet svært løst. Det gjelder også betalingsutsettelser.

«Vi er 3 mill. på etterskudd» er ikke et uvanlig utsagn i VNs program Studio Direkte.

Hvordan kunne VN kjøpe bygg etter bygg?

Jan Hanvold har kjent Arne Lund i mange år. Han er, som AL, blitt dømt for økonomisk kriminalitet. Offentlig har han sagt lite om dette, men flere ganger nevnt at noen kom og «tok ulveskinnskåpa».

Lund er blitt invitert til VN noen ganger – inkludert ved sist nyttårsfeiring. I Studio Direkte 24. september 2015 sa AL at noen som ser på, skal gi 200 000 kr til TV-kanalen. Guds befaling, ifølge Lund.

En annen som har kjent Hanvold lenge , er britisk-nigerianske Bayo Oniwinde . Han ble i fjor omtalt av Dagen i samband med sine ikke helt ydmyke kollekttaler. Etter noen uker kom også NRK på banen.

I Studio Direkte har Oniwinde blant annet hevdet: Noen som ser på, vil lykkes med mineralressurser – om de gir VN penger. Guds befaling, ifølge Oniwinde.

Arne Lund har, som DN omtalte, firmaet Norsk Mineralutvikling . Rart? Hvor går grensen mellom brorskap og business, forkynning og forretningsdrift?

Hva nå?Sist høst var Verdibanken-reklamen borte fra både TV-skjerm og visjonnorge.com .

28. september 2015 endret VN sitt framsidebilde på Facebook til det nåværende. Dette kunngjør salg av DVD-pakker.

22.10.2015 meldte Adresseavisa at Verdibanken går over til å drive med forbrukslån. Hva skjer med storkunden, Visjon Norge , når Verdibanken-eventyret er over?