Illustrasjonsfoto: Gorm Kalles
...
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Olavsfestdagene
Del
Hva er verdier? Og hva er verdifullt for deg?

Olavsfestdagene er Norges største festival. Den feires til minne om Norges evige konge som falt under slaget på Stiklestad den 29. juli, 1030. Ett år senere ble kong Olav Haraldsson helgenkåret.

Etter nær tusen år med kristendom i Norge, utfordres vi alle av temaet Mammon. Direktør for Olavsfestdagene, Petter Fiskum Myhr, sa i sin åpningstale at bakgrunnen for valget av tema, handler om at vi i år feirer 200-årsjubileum både for Norges Bank, som ble stiftet i Trondheim i 1816, og Det Norske Bibelselskap.

I nasjonsbyggingen på 1800-tallet var det viktig å sikre både landets verdier og verdigrunnlag. Nå, 200 år senere, spør Olavsfestdagene oss alle: Hva er verdier. Og: Hva er verdifullt for deg?

I sitt valg av tema, har Olavsfestdagene i år gått rett til Bibelen. Men dersom du søker på bibel.no på «mammon», får du bare fire treff i bibelteksten. Ett i Matteus 6 og tre i Lukas 16.

I teksten i Matteusevangeliet, kommer Jesu korte utsagn om mammon rett etter Herrens bønn og den rette faste. Jesus sier: «Dere skal ikke samle skatter på jorden, hvor møll og mark ødelegger, og hvor tyver bryter inn og stjeler. Men dere skal samle skatter i himmelen, der verken møll eller mark ødelegger og tyver ikke bryter inn og stjeler. For der skatten din er, vil også hjertet ditt være. (…)

Ingen kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre, eller holde seg til den ene og forakte den andre. Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon.»

Jesu bruk av ordet er å forstå som penger/jordisk gods/rikdom, men viktigere er at han snakker om Mammon som en avgud. Veien fra Mammondyrking til dyrking av makt og misbruk av makt er kort i Bibelen.

Når Jesus snakker om Mammon, reflekterer han en erfaring vi er mange som har, nemlig at penger og rikdom og streben etter rikdom, har en slik kraft på oss, at det er dette som blir vår virkelige Gud. Pengene styrer oss i stedet for at vi styrer pengene. Dermed blir Mammon selve symbolet på brudd mot det første bud i 2. Mosebok:

«Du skal ikke ha andre guder enn meg» og brudd mot det dobbelte kjærlighetsbud for eksempel i Lukas 10: «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din kraft og av all din forstand, og din neste som deg selv.»

Selv om bibeltekstene om Mammon er få, er Jesu utfordring til oss enorm. Jeg vil takke Olavsfestdagene for at de i år tok opp dette viktige tema!

ingeborg mongstad-kvammen,bibelselskapet,mammon,olavsfestdagene,petter fiskum myhr,bibelen