ANSVAR: «Hanvold har et stort
...
ANSVAR: «Hanvold har et stort ytringsansvar - både som redaktør og “apostel”. For noen er han - tro det eller ei - et stort forbilde», skriver Sigmund Ådnøy. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Helsefarlig, Hanvold!
Del
Du vet Visjon Norge? Kanalen med pengepredikanter? La oss betrakte Jan Hanvolds kanal fra en litt annen vinkel.
Blåsyre: (...) svært giftig væske som er en forbindelse mellom cyanid og hydrogen

Bokmålsordboka . Språkrådet / Universitetet i Bergen


Redaktør Hanvolds visjoner dreier seg, sant nok, om penger - men har også andre sider. Helsemessige sider.Det er viktig å holde seg i form. Det er vi skjønt enige om. Men hvordan?Redaktør Hanvold oppgir at han tar mineraler og vitaminer. Spesielt B17 , kan han fortelle, en hektisk vårmåned i 2015. Hanvold hevder at han, ved å ta “B17”, kan holde “topp energi”. (Jeg tar et lite forbehold om at “jallaJens” har sitert ham rett. Det er mye som ikke lar seg finne av Hanvolds skriverier bakover i tid. Jeg må innrømme at jeg ikke har skjermdump av alle innlegg han har postet på Facebook-siden sin ... en side han “rengjør” kraftig noen ganger i året.)


Visjon Norge-sjefen tar altså vitamin B17. Rettere sagt: Han tar det såkalte B17. Et vitamin er det ikke. Derimot inneholder det blåsyre og kan være svært farlig . Ingen studier tyder på at stoffet, som egentlig heter laetrile , har positiv effekt mot kreft. Dette forteller Kreftforeningen. Du kan også finne det ut hvis du bryr deg om å sjekke fakta . Visjon Norge-gründer Hanvold - bryr han seg? I 2015 sa han at “B17” “hindrer kreftceller å spre seg” - og tipset andre om å bruke det.Det var ikke første gang. I 2013 roste han dette stoffet overfor kollega Geir Korneliussen. Hanvold hadde brukt det i flere år og tok det daglig. “Det dreper enhver kreftcelle som prøver seg”, påstår han i et innlegg fra sin private Facebook-profil.Hanvold ble også rammet av hjerteinfarkt. Tøffe saker - fint at han ble frisk. Han fortsatte også med blåsyreholdige “B17” (som også britiske forskere advarer kraftig mot).Så lar vi kreften og “vitaminet” ligge litt. Gi meg en H for humør!Er du deprimert? Vil du følge Jan Hanvolds råd ? Bare rett opp ryggen, tenk og snakk positivt! Universalnøkkel til humørets nøkkelhull? Deilig strømlinjeforming for framtidens helsevesen? Suksessgaranti? Slik sier Visjon Norge-sjefen det i programmet Skapende Tro ( videoklipp ):

... styrken kommer fordi du taler Guds ord til kroppen din. (...) Jeg ser med en gang at folk er deprimerte. Jeg mener: Hvordan går de? De går sånn, med hodet ned og skuldrene senket, ikke sant, og de ser ned. (...) idet du retter deg opp, fysisk, strekker skuldrene tilbake, ser opp, så klarer ikke du å være deprimert. (...) depresjon, det kommer utifra at du aktiviserer ditt tankeliv og din munn. Skjønner du? Det er bare sånn det er, fordi at du inntar en posisjon hvor du da ... kroppen og det hele, det setter seg i en depressiv modus. Og så tenker du negative tanker, ikke sant, og så plutselig så er du på selvmordets rand.Jan Hanvold er en offentlig person . En leder. Med eget mediehus. Det han sier, blir hørt og sett av mange. Ikke alle har sunn dømmekraft. Hanvold har et stort ytringsansvar - både som redaktør og “apostel”. For noen er han - tro det eller ei - et stort forbilde.Både “B17”-tips og råd mot psykisk uhelse er noe Hanvold har fremmet offentlig . Om han innser at han har gitt uklok veiledning i disse spørsmålene, bør han komme med en offentlig unnskyldning. Helst snarest mulig.

***
Innlegget ble f ørst publisert på sigmund.blogg.no