DEMONSTRERER: Kvinnegruppen Ottar skal demonstrere mot filmatiseringen av boktrilogien FIfty Shades of Grey 13. februar når den har premiere på norske kinoer.

Hva er problemet med «Fifty Shades of Grey»?

Den enorme entusiasmen for bøkene og filmen har overrasket mange, spesielt siden vestlige kvinner har vokst opp i samfunn med kvinnekamp og feminisme.

Halldis Bjerkvik Volle

– Det er i bunn og grunn en kjærlighetshistorie, med uvanlig sex, sier E. L. James, forfatteren av bøkene som filmen er basert på.

«Let the fantasy become reality,» reklamerer Kondomeriet i forbindelse med filmpremieren, og illustrerer reklamen med håndjern, pisk og andre sexleketøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sammen med filmen kommer også et kobbel av andre produkter, som Fifty Shades-undertøy på KappAhl og dusjsåpe på XXL.

Forfatteren E. L. James, som er gift og har to tenåringssønner, forteller at hun er sjokkert over hvor populær bokserien har blitt. Hun sier at hun skrev bøkene som en slags midtlivskrise.

Hos anmeldere har ikke bøkene fått særlig varm mottakelse, men bokserien er en av de raskest selgende noensinne. Fifty Shades of Grey har solgt i over 100 millioner eksemplarer og er oversatt til mer enn 50 språk. De aller fleste leserne er kvinner, fra studenter til pensjonister.

I Skavlan forteller E. L. James at hovedpersonen Christian Grey er drømmemannen på papiret og i fantasien – men ikke i virkeligheten. – Å leve med ham ville vært et mareritt, sier hun: