En borgerlig offentlighet i forfall

Møresaken i perspektiv.

Mobbingen av “Frimodig kirke”-arrangementet på Møre kaster lys over utviklingen av det norske demokrati. Og innlegget til Therese Utgård i Dagen 05.10 bekrefter at demokratiet er under trykk.

Den borgerlige offentlighet, slik den var tenkt å fungere innen det liberale demokratiet, skulle være rommet der ulike meninger om samfunn og statsstyre ble diskutert med det formål å finne rasjonelle løsninger på politiske problemer. Meningsbrytningene skulle være frie, derfor ytringsfrihet, men organisasjonsfrihet var like nødvendig. Meninger om statsstyret ble utviklet ikke bare av individer, men av miljøer, foreninger, klubber etc. i private rom for siden å kunne hevdes i det offentlige - og da ikke bare av individer, men også av foreninger og institusjoner. Aktiviteten til dagens politiske partier demonstrerer dette mønsteret til fulle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Taktikken til Åpen folkekirke på Møre var ganske enkel: Å omgjøre et arrangement, som er dekket av organisasjonsfriheten, til en arena for “offentlig” debatt. Der skulle naturligvis synspunktene til homofolket bli gjort gjeldene mot bibeltroende kristne. Dette er et smart trick for å kunne hindre et at “Frimodig kirke” fikk anledning til fritt å utvikle synspunkter og argumentasjon i sitt eget rom for å kunne påvirke offentligheten med sitt syn.

Therese Utgård gjør gjeldende at det er “to likestilte syn i kirken”. Derfor må “Frimodig kirke” la begge syn komme til uttrykk ved sine arrangementer. At det er “to likestilte syn” i Den norske kirke kan ikke være korrekt. Da ville for eks. menighetene kunne velge fritt hvilket syn de ville følge i for eks. liturgi. Men slik er det jo ikke. Friheten gjelder vel bare individuelt, Biskopen i Stavanger kan for eks. ha samvittighetsfrihet til ikke selv vie likekjønnede par. Men han kan tydeligvis ikke gi menigheter den samme frihet som han selv har som individ. Forøvrig et pussig standpunkt. Det ville være som en offiser var pasifist og ikke selv ville skyte mot fienden, men påla de menige som var under hans kommando, å skyte.

Hvordan er det med ulike vurderingene av homoekteskap etc. i samfunnet? Er de “likestilte”? Ut fra de demokratiske vilkår som skal gjelde for den borgerlige offentligheten, vil de være det på grunn av ytringsfriheten. Men i dag røyner det på. Krf-loven Om likestilling - og diskriminering (fra juni 2017) er ikke utviklet med tanke på å sikre liberale friheter, men for å gjøre et ikke-kristent syn på kjønn til en del av det politisk-etiske fundament for statsmaktens styre av samfunnet.


Bli med i debatten!

For å kunne kommentere artikler på DagensDebatt.no - og for å kunne starte nye debatter, må du må være registrert - og innlogget - på Facebook

I tillegg må du registere deg som bruker av DagensDebatt.no. Trykk på «registrer deg» øverst til høyre på denne siden.

Her finner du de enkle debattreglene våre.

-----

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: redaksjonen@dagen.no

Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

-----

Ukentlig nyhetsbrev: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

* Følg gjerne Dagen på Facebook

Les også
Svart-hvit kompetanse
Les også
Homoseminar avlyst etter massiv kritikk
Les også
Når kunnskap ikke tåles
Les også
Rommet blir mindre og mindre