UTNYTTELSE: Det er mange land som ikke følger menneskerettighetene. Hvorfor boikotter vi ikke Qatar, som bygger sine idrettsanlegg ved grovt å utnytte de mange gjestearbeiderne, spør innsenderen.

Boikott av Israel er inkonsekvent

Det er ikke lett å være konsekvent når det gjelder boikott av land. Det er mange land som ikke følger menneskerettighetene.

Hvorfor boikotter vi ikke Qatar, som bygger sine idrettsanlegg ved grovt å utnytte de mange gjestearbeiderne og flere er døde i løpet av byggeperioden?

Det er liten tvil om at Saudi Arabia undertrykker kvinner. Pakistan forfølger annerledes troende og har dødsstraff for konvertering bort fra Islam.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uigurerne blir plassert i tvangsleirer og indoktrinert i Kina. Journalister og opposisjonelle har vanskelige kår i Russland.

Lukasjenko fører en hard politikk mot opposisjonelle i Hviterussland. Militærdiktaturet i Myanmar viser stor brutalitet mot demokrati forkjempere. Mange land i Afrika har ingen rettssikkerhet og fengsler homofile.

Fylkesrådet i Viken (Senterpartiet og Arbeiderpartiet) fikk nylig vedtatt at Viken «ikke skal kjøpe varer eller tjenester som er produsert i/på områder okkupert i strid med folkeretten». SV, Rødt og MDG stemte for vedtaket.

Det er spesielt Israel en ønsker å ramme. Byrådet i Oslo, noen kommuner og fagforbund har også vedtatt boikott. Flere ungdomspartier går inn for boikott av Israel, deriblant Senterungdommen.

Det er på sin plass å etterlyse en konsekvens i hvordan vi vurderer andre nasjoners politikk. Det er vår nasjonale myndighet som har ansvaret for vår utenrikspolitikk, ikke kommunestyrer, byråd eller fylkesting. En må være ekstra forsiktig med å rette søkelyset mot det eneste demokratiet i hele Midtøsten. Spesielt siden det er en økende antisemittisk holdning blant folk.

Det rammer også jøder bosatt i Norge. Boikottvedtaket forsterker denne holdningen. Boikott av varer rammer også de fattige bønder som produserer varene. Mange palestinere er avhengige av inntekten de får med å produsere varer, som flere vil boikotte.

Israel behandling av palestinere og bosettingspolitikken av Vestbredden er uheldig, men det foregår grove overgrep mot folk i mange land i Midtøsten.

Hvorfor skal vi la slikt passere uten boikott? Utenriksminister Søreide sa i mars i Stortinget følgende: «Regjeringen mener at boikott ikke vil bidra til å løse konflikten mellom israelerne og palestinerne. Boikott skaper avstand og regjeringen mener at dialog og samarbeid er nødvendig for å løse konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringen mener derfor at kommunale vedtak om boikott er lite tjenlige.» Jeg mener utenriksministeren har bedre innsikt i hva som er tjenlig enn lokale politikere.

Les også
Stadig nye initiativer mot Israel
Les også
Frp foreslår å flytte ambassaden til Jerusalem – KrF sier nei
Les også
Partiet Sentrum og dets verdier