PÅSKEMOTIV: Slurv kan koste dyrt. Ved inngangen til påsken vil jeg derfor minne om at det er store summer å spare på å lete på de riktige stedene etter det bilder av påskeliljer, skiløyper, nybørstet asfalt eller en kirke i vårsol, skriver innsenderen.

Ikke plukk påskeliljene på Google

Pass på! En faktura på 10.000 kroner for et bilde til menighetens Facebook-side er bare noen tastetrykk unna.

Det er på tide å minne om dette igjen: Alle bilder har fotograf, og fotografen eier bildet. Det er ikke bare å ta for seg, særlig ikke når man jobber i en bransje som mange forbinder med en tydelig beskjed om ikke å stjele.

Et kirkelig fellesråd på Østlandet fikk nylig en faktura på nesten 11.000 kroner. Det gjaldt et bilde av to norske flagg, publisert på Facebook i en invitasjon til digital 17. mai-gudstjeneste i fjor. Bildet, som fikk 19 likes, var brukt uten tillatelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Summen på fakturaen («énbrukslisens» og dobbel «oppreisning» for ulovlig bruk uten kreditering) er beregnet av fotografen med utgangspunkt i «bransjestandard» og det han omtaler som sine betingelser.

Det er altså ikke gitt at dette ender med en så heftig utbetaling, men situasjonen er uansett traurig og unødvendig.

I tillegg til å koste penger som burde ha vært brukt på langt mer meningsfulle aktiviteter, krever slike saker tid og energi, de skaper dårlig stemning og er et potensielt omdømmeproblem for kirken.

Det er dessverre ikke første gang KA er borti problematikken, men jeg har en hårete ambisjon om å få en slutt på dette.

Høytider, ferier og merkedager er høysesong for bevisstløs bildebruk på nettsider og sosiale medier, både i kirken og på andre sektorer. «God jul!» med bilde av en nisse eller juletre.

«God sommer!» med bilde av en strand eller en iskrem. Eller omtrent som i dette tilfellet: «Gratulerer med nasjonaldagen!» illustrert med det første og beste norske flagget som dukker opp i et søk på Google.

Slurv kan koste dyrt. Ved inngangen til påsken vil jeg derfor minne om at det er store summer å spare på å lete på de riktige stedene etter det bilder av påskeliljer, skiløyper, nybørstet asfalt eller en kirke i vårsol.

Regel 1: Ikke bruk Google bildesøk. Du vet egentlig ikke hva du finner der. Du risikerer for eksempel å finne bilder som ikke er merket med opphavsrett/betingelser, men som opprinnelig er hentet (stjålet) fra en side med der disse er tydelig merket. Ved ikke å starte i Google unngår du å gjøre andres slurv til ditt eget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regel 2: Bruk bildedatabaser der rettighetene er tydelig avklart og merket. Noen bildedatabaser (Unsplash, Pexels, Pixabay, Pikwizard) har kun bilder som er til fri bruk, mens andre (for eksempel Flickr og Wikimedia Commons) har ulike.

Ressursbanken fra Kirkerådet har bilder og illustrasjoner til fri bruk, hvorav noen må merkes med fotografens navn. Sett deg godt inn i betingelsene for det bildet du ønsker å bruke.

På Flickr og Wikimedia Commons er det ganske vanlig å kreve kreditering (angivelse av fotografen) ved gratis bruk av bilder.

Regel 3: Angi hvor bildet er hentet fra (fotobyline). Noen delingslisenser stiller dette som betingelse for gratis bruk, men det er uansett ryddig å oppgi fotograf/kilde.

Når sant skal sies har illustrasjonsbilder av flagg og skiløyper likevel begrenset verdi.

Menighetens nettside og Facebook-side blir veldig mye bedre med bilder av motiver som målgruppen kjenner igjen fra sitt dagligliv: Kirken de er glad i, gravplassen, en lokal høyblokk full av balkongflagg, ansikter de kjenner, havet, fjellet, landskapet der de lever.

Invester gjerne noen egne arbeidstimer eller bruk noen tusenlapper på en profesjonell fotograf som kan ta bilder av kirken, gravplassen, ansatte og andre relevante motiver. En slik bildebase er gull verdt i lang tid. Lykke til!

PS! Påskeliljer heter «daffodils» på engelsk. DS

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Menighet nekter å betale: – Vi har gjort en feil, men regningen er urimeligDette sier loven
Les også
Kristne låtskrivere går glipp av tusenlapper, mens andre får ekstra mye