TEST: En kvinne i Mozambique t
...
TEST: En kvinne i Mozambique testes for malaria. Antall døde av malaria er halvert i verden siden år 2000 takket være bistand, skriver innsenderen. Foto: Adobe Stock
debatt
Listhaug villeder på direkten
Del
Forskning viser at bistand har bidratt til enorme gjennombrudd, som utryddelse av virussykdommen kopper, og at over 20 millioner liv har blitt reddet takket være hiv-medisin og tuberkulosebehandling.

Neste års statsbudsjett var tema i Politisk Kvarter 17/3. Her kom Frps nestleder Sylvi Listhaug med skarp kritikk av norsk bistand, og kaller regjeringens bruk av penger på bistand for ren sløsing.

Dette er uredelig og villedende, og taperne av en sånn retorikk er millioner av barn over hele verden.

I NRK-sendingen sier Sylvi Listhaug at bistanden som Norge har brukt på verdens fattigste, har gitt svært marginale effekter. Dette er ikke sant.

Det store flertallet av studier som har forsøkt å finne en sammenheng mellom bistand og fattigdomsreduksjon, viser at bistand har en tydelig effekt på fattigdom, hvor bistand har bidratt til å redusere antall mennesker som lever i fattigdom.

Listhaug hevder også at Riksrevisjonen slakter norsk bistand fra tid til annen. Det har hendt at Riksrevisjonen har kommet med kritikk av norsk bistand, men kritikken gjelder at vi i noen tilfeller vet for lite om hva norske bistandsmidler går til.

Å fremstille dette som at Riksrevisjonen slakter resultatene bistand gir for verdens fattige, er svært uredelig.

Finnes det eksempler på feilslått bistand opp gjennom historien? Ja. Betyr det at all bistand ikke virker? Nei.

Forskning viser at bistand har bidratt til enorme gjennombrudd, som utryddelse av virussykdommen kopper, og at over 20 millioner liv har blitt reddet takket være hiv-medisin og tuberkulosebehandling.

Antall døde av malaria er halvert i verden siden år 2000 takket være bistand – 7 millioner menneskeliv har blitt reddet.

Bistanden har også bidratt til den drastiske nedgangen i barnedødelighet og halveringen av antall barn utenfor skolen som vi har sett siden årtusenårsskiftet.

En omfattende studie fra Standford University konkluderer med at land som mottar mer helsebistand, har en raskere økning i forventet levealder og raskere nedgang i barnedødelighet sammenlignet med land som mottar betraktelig mindre helsebistand.

I dag befinner store deler av verden seg i en pandemi og i økonomisk krise. De som hadde lite fra før, har det enda verre. Flere fattige land står på randen av konkurs, og har lånt seg til pipa.

En halv milliard barn står utenfor skolen, og Redd Barna frykter at ti millioner av dem aldri kommer tilbake til skolebenken. Flere barn blir giftet bort, mange flere blir tvunget i arbeid og flere familier vet ikke hvor de skal få sitt neste måltid.

Barnedødeligheten som har blitt halvert i verden siden starten av 2000-tallet, anslås å stige for første gang på tiår. Den ekstreme fattigdommen øker også for første gang på flere tiår.

Når Sylvi Listhaug kaller norsk bistand for ren sløsing, og at Norge fortsetter å pøse ut penger uten at det virker, så er dette løse påstander som ikke stemmer med virkeligheten. I den krisen verden står i, er bistand viktigere enn noen gang.

politisk kvarter,nrk,sylvi listhaug,bistand,redd barna,frp,politikk,riksrevisjonen,debatt,meninger,gunvor knag fylkesnes