MANGFOLD: Jeg ønsker meg et samfunn hvor vi markerer at vi setter pris på ulikheter, ikke bare én dag i året, men hver dag, hele året, skriver Olaug Bollestad. Foto: Dagen-arkiv

Vi må ta vare på mangfoldet

I dag heier vi fram at vi alle er ulike og har den samme verdien. For meg er det selve grunnpilaren jeg bygger mitt politiske engasjement på.

21. mars er den internasjonale dagen for Downs syndrom. Hvert år på denne dagen oversvømmes sosiale medier med bilder av føtter med to forskjellige sokker.

To ulike sokker som skal symbolisere at vi alle er forskjellige og at vi setter pris på mangfold. Budskapet er at alle mennesker har samme verdi, uavhengig av egenskaper og diagnoser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Denne dagen er viktig. I mange barnehager og klasserom har Rockesokk-dagen i flere år blitt markert med både ulike sokker og samtaler om mangfold og inkludering.

For mange barn med Downs syndrom og andre utviklingshemminger har dette vært en dag hvor de opplever å bli satt pris på for den de er og at det er greit å være litt annerledes. Dessverre er ikke det noe de alltid opplever.

Mangfoldet og retten til å være annerledes er under press i samfunnet vårt. Vi utsettes konstant for bilder og beskrivelser av hva som er perfekt, noe som fører til at mange ikke opplever at de er gode nok.

Mange unge opplever både forventningspress og kroppspress, og drømmen om å være perfekt sliter på mange. Reklame, sosiale medier og andre påvirkninger har gjort at rommet for å være oss selv mange steder har blitt trangere.

For de som er født med en funksjonshemming er dette ekstra tøft. Samtidig med at samfunnet løfter opp et ideal om det perfekte, lever tusener av nordmenn med funksjonshemminger som gjør at de er helt avhengige av hjelp for å få hverdagen til å gå opp.

Mange kjemper hele livet med å selv akseptere den de er, og da er det en ekstra stor belastning når man ikke opplever aksept fra samfunnet.

Som politiker er inkludering og det å ta vare på mangfoldet det viktigste for meg. Og som kristendemokrat er en av grunnpilarene i vår politiske ideologi begrepet menneskeverd.

Ideen om at alle mennesker innehar den samme verdien, helt uavhengig av intellekt, rase eller funksjonsnivå, er et grunnlag for mitt politiske engasjement og for mitt menneskesyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Derfor kjemper jeg hver eneste dag for et bedre samfunn for dem som er annerledes. For det skal ikke være slik at mennesker med funksjonshemming eller utviklingshemming blir sett på som mindre verdt.

For hvis vi definerer noe som normalt eller akseptert, vil andre havne utenfor denne grensen. Hva som i dag er definert utenfor normalen kan med tiden forandre seg.

Til slutt kan vi faktisk selv ende med å bli definert utenfor fellesskapet. Å bruke termene «vi» og «dem» kan derfor til slutt slå tilbake på oss selv.

Det beste og mest naturlige er derfor å anse alle mennesker som en del av det samme fellesskapet. Vi er alle ett stort «VI».

Å leve med funksjonshemming er heldigvis enklere i Norge enn i mange andre land. Men vi har fremdeles en vei å gå. KrF har kjempet fram likeverdsreformen, som legges fram denne våren.

KrF vil alltid fortsette arbeidet med å bedre rettighetene for funksjonshemmede i Norge.

I dag går jeg med to ulike sokker for å heie fram mangfold! Og jeg ønsker å heie fram mangfoldet i samfunnet hver eneste dag. Jeg ønsker meg et samfunn hvor vi markerer at vi setter pris på ulikheter, ikke bare én dag i året, men hver dag, hele året.

Olaug Bollestad, nestleder i Kristelig Folkeparti

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Elise (23) samler inn penger til andre med Downs syndrom
Les også
Sandra (34): – Gud har tilgitt meg aborten