«I «krigen mot vannmangelen» har Israel begynt å produsere avsaltet havvann», skriver artikkelforfatteren. Bildet viser en maskin som gjør sjøvann drikkelig for mennesker i Negev-ørkenen i Israel. Foto: Science Photo Library / NTB

En blomst 
i ørkenen

I «krigen mot vannmangelen» har Israel begynt å produsere avsaltet havvann, en «oppdagelse» som også mange andre land vil kunne gjøre seg nytte av. 

I 2017 foretok HL-senteret (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) en undersøkelse om nordmenns holdninger til jøder.

Her sa så mange som 1/3 av de spurte seg enig i påstanden: «Israels behandling av palestinerne er like ille som nazistenes behandling av jødene under Andre verdenskrig».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En økende andel (fra 4–12 prosent) forsvarte vold og trakassering mot jøder basert på Israels behandling av palestinerne.

Med dette som bakteppe er det viktig å bringe fram i lyset også alt det gode som kommer fra Israel. Sannheten er at Israel på mange måter kan regnes som en «blomst i ørkenen».

I en ørken av diktaturer, terrororganisasjoner (som alle mer eller mindre vil Israel til livs), forfølgelse av minoriteter og «annerledestenkende» er Israel det eneste reelle demokratiet i Midtøsten.

Landet arrangerer valg til nasjonalforsamlingen hvert fjerde år, og befolkningen kan stemme på hvilket parti de vil. Arabere som jøder stiller med lister til valg. Det er en stor, palestinsk minoritet i Israel (nærmere to millioner). Disse nyter fulle rettigheter på lik linje med den jødiske befolkningen.

Etter den israelske «okkupasjonen» (de delene som ble «okkupert» av Israel i 1967) har det vært en kraftig forbedring i levestandarden til palestinerne.

Spedbarnsdødeligheten er kraftig redusert, forventet levealder har økt fra 48 til 74 år (per 2017), vann og elektrisitet er lagt inn der det nesten ikke fantes noe slikt fra før, og det er blitt etablert mange universiteter og høyskoler.

Palestinerne har gått fra nesten et nullpunkt til å bli den høyest utdannede arabiske befolkningen i Midtøsten. Den jødiske innvandringen til Palestina har ført til vekst i økonomi, helsevesen og utdanning som kommer alle innbyggerne til gode.

Palestinere ansatt i israelske bedrifter på «den okkuperte Vestbredden» har mer enn doblet sin kjøpekraft de siste 15 årene (95 prosent lønnsøkning mot 45 prosent prisvekst).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til sammenligning får palestinere ansatt i bedrifter eid av den palestinske selvstyremyndigheten stadig svekket sin kjøpekraft (lønnsøkningen bare 2/3 av prisveksten).

En nedleggelse av de israelske bedriftene på Vestbredden vil derfor i første rekke ramme den palestinske sivilbefolkningen. Det er dem som i all hovedsak jobber i disse bedriftene, med langt høyere lønninger enn i de palestinsk eide bedriftene.

Israel er et foregangsland på så mange områder – noe som kommer hele menneskeheten til gode. Landet bruker mer per innbygger på forskning enn noe annet land i verden.

Israel har vært banebrytende blant annet innen kreftforskning, en forskning som vil kunne redde utallige menneskeliv. Forskningen på kreft har gitt flere israelske nobelpriser.

Innenfor medisin, fysikk og kjemi har personer med jødisk bakgrunn mottatt over 20 prosent av prisene på alle områder (selv om de bare tilsvarer ca 0,2 prosent av jordens befolkning). Innenfor landbruk og skogplanting er Israel blitt ledende og har gitt verden en grønn modell midt i ørkenen.

I «krigen mot vannmangelen» har Israel begynt å produsere avsaltet havvann, en «oppdagelse» som også mange andre land vil kunne gjøre seg nytte av.

Landet har blitt en ledende innovasjons- og teknologimakt. Våre datamaskiner og mobiltelefoner er for eksempel fulle av elementer «Made in Israel».

Denne «blomsten i ørkenen» mener altså 1/3 av den norske befolkningen (ut fra nevnte undersøkelse) er like ille som det verste regimet som har funnet sted i historien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er da åpenbart at de ikke henter disse meningene «ingenstedsfra». Derfor bærer norske medier her et stort ansvar angående hva slags bilde den velger å formidle av dette flotte landet.

Dette betyr ikke at Israel skal være immune mot kritikk, men befolkningen må få tegnet «det hele og fulle bildet».

Det er å håpe at norsk presse – og NRK i særdeleshet (som nyhetsformidler til hele befolkningen) – søker å ha en virksomhet preget av: «… høy etisk standard.

Saklighet, analytisk tilnærming og nøytralitet skal etterstrebes, jf. blant annet prinsippene i Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklameplakaten.»