«Ytringsfriheten må romme både
...
«Ytringsfriheten må romme både den som er ung og motstrøms og undertegnede», skriver artikkelforfatteren. Bildet viser Therese Egebakken (22), kirkerådsmedlem, Thea Myhr (20), studentpolitiker UiB, Joel Ystebø (19), bystyrerepresentant Bergen KrF. Foto: Privat
debatt
Ikke så motstrøms som de tror
Del
Uten å være krenkelsespoliti tør jeg minne om viktigheten av å ha respekt for at noen får forsterket allerede sterke følelser av annerledeshet og utenforskap hvis vi ikke bruker både hodet og hjertet når vi ytrer oss.

Har vi egentlig ytringsfrihet dersom det er noen meninger man ikke kan ha, spør en ung gruppe forfattere.

Jeg setter pris på invitasjonen til å snakke om debattklima, men mener det er unødvendig å samtidig skulle advare mot FRI og pride som jo også er uttrykk for ytringsfriheten både de og jeg setter høyt.

Ytringsfriheten må romme både den som er ung og motstrøms og undertegnede som ikke er fullt så ung og pussig nok medstrøms her.

Etter å deltatt i homokampen i en årrekke har jeg sett nok leserbrev og kommentarfelt til å kunne forsikre de unge om at de slettes ikke står alene i å være verdikonservative.

De siste årene har det vært en eksplosiv økning i antall skribenter som i likhet med meningsfeller i andre land omtaler vår eksistens som «radikal kjønnsideologi».

Et søk på vår profil i medieanalyseverktøyet Retriever viser en prosentvis økning på hele 757 prosent fra 2018 til 2020 i antall saker som inneholder søkeordene radikal, kjønnsideologi og FRI.

Søker vi på ordene lhbt og ideologi er økningen på hele 1284 prosent. De unge er kanskje ikke like motstrøms som de har inntrykk av.

Innleggsforfatterne stiller spørsmål om barn, unge og deres foreldre vet hva de er med på å støtte om de deltar på pride etterfulgt av en helt urimelig påstand om at FRI skaffer seg monopol på kjønns- og identitetspolitikken ved å forby visse overbevisninger.

Jeg må understreke at det er lov å markere pride uten å stille seg bak vår politiske plattform og vårt arbeidsprogram – og det er lov å la være hvis man ikke har lyst.

Er man nysgjerrig og usikker på våre mål og vårt arbeid ligger for øvrig informasjonen åpent tilgjengelig på våre nettsider.

Min erfaring fra pride er at folk flest ønsker å støtte retten til å være den man er og elske hvem man vil når de vifter med regnbueflagget. Dette er grunnleggende menneskerettigheter som mange kan samle seg bak.

FRI eier ikke regnbueflagget. FRI har heller ikke makt eller myndighet til å tvinge noen til deltagelse eller forby visse overbevisninger. Jeg skulle ønske dere ikke bidro til å spre slike konspirasjonsteorier.

Uenighet om våre saker finner vi både i og utenfor egen organisasjon. Akkurat slik det skal være i et demokrati. Man må kunne uttrykke både enighet og uenighet uten frykt for sanksjoner både i og utenfor vår organisasjon.

Jeg synes det er leit å høre at dere har opplevd å bli kalt mørkekvinner- og menn når dere ytrer dere.

Vi har et demokratisk problem hvis vi skviser ut stemmer enten de svømmer motstrøms eller medstrøms. For mange kan det koste for mye å delta i ordskiftet.

Jeg er fersk i jobben, men har allerede en full innboks med tydelig tale om hvor dum jeg er og hvor dritlei mange er av djevelskapen jeg forfekter.

Jeg har vært ute en vinternatt før og står godt i disse usaklige stormene, men tenker med gru på andre debattanter som får tilsvarende meldinger og håper de evner å løfte seg over lavmålet.

Heldigvis ser jeg at vi er enige i engasjementet mot hets og diskriminering.

Uten å være krenkelsespoliti tør jeg minne om viktigheten av å ha respekt for at noen får forsterket allerede sterke følelser av annerledeshet og utenforskap hvis vi ikke bruker både hodet og hjertet når vi ytrer oss.

I SSBs livskvalitetsundersøkelse fra 2020 scorer lesbiske, homofile og bifile gjennomgående dårligst på samtlige indikatorer for subjektiv livskvalitet sammenlignet med den øvrige befolkningen.

34 prosent av lhb-respondentene sier de ikke er tilfredse med livet og begrunner det blant annet med opplevd utenforskap.

At noen reagerer når andre mener de ikke burde kunne gifte seg eller få barn er kanskje å vente basert på funnene i denne undersøkelsen.

Jeg tror på kunnskap og kjærlighet. Kunnskap om andres liv og kjærlighet nok til å unne andre alt godt.

Det er fritt valg å delta i pride, men jeg håper at så mange som mulig møter opp på sin nærmeste pride i år og viser nestekjærlighet til sin neste selv om hen er noe ulik deg selv.

Kanskje blir det da lettere å si hei og smile neste gang vi passerer hverandre i strømmen.

ytringsfrihet,homofili,inge alexander gjestvang,fri,foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold,lhbt,pride,lhbti,debatt,meninger