Illustrasjon: Adobe Stock

Astronomi og skapertro

Naturalistiske astrologer, som ikke tror på en skaper, vil nok hevde at en i fremtiden vil finne en naturlig og vitenskapelig årsak til big bang – og at en skaper ikke er nødvendig.

Jostein Andreassen har en leseverdig artikkel 04.02.21 om at «Astronomien peker mot Skaperen». Fordi at astrologene ikke klarer å finne årsaken til den grunnleggende, kosmiske eksplosjonen big bang, ser flere av dem på big bang som en skaperhandling av skaperen selv.

Det gjør jeg også, men jeg kan ikke følge disse astrologene, for de nekter for muligheten for at det en gang i fremtiden kan komme en vitenskapelig forklaring på big bang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Naturalistiske astrologer, som ikke tror på en skaper, vil nok hevde at en i fremtiden vil finne en naturlig og vitenskapelig årsak til big bang – og at en skaper ikke er nødvendig.

Men troen på at big bang er en del av Guds skaperverk er uavhengig av om astrologene finner en naturlig årsak til big bang eller ikke. Det er nok for skapertroen at vitenskapen vet at big bang er noe som har skjedd fysisk og hva som skjer i big bang. Derfor kan ateistiske og kristne forskere samarbeide om å finne en mulig og naturlig årsaksforklaring til big bang.

Kristen skapertro bør alltid ha en åpen holdning til at naturvitenskap også kan finne gyldige forklaringer om naturfenomen. Det forutsetter en billedlig tolkning av fortellingene i Bibelen om hvorledes Guds skapelse foregår. Jeg viser til mitt vedlegg om dette i Dagen 06.01.21.

Der bekreftes at hverken Bibelen eller mennesker vet noe om hvorledes Gud skaper. Heller ikke at skapelsen skjer mirakuløst og raskt. Gud selv er en usynlig ånd og skaper med usynlig og åndelig kraft. Men uten Guds skapelse hadde ingenting eksistert.

Naturvitenskap kan bare finne del-sannheter om hvorledes de mange ulike skapninger er blitt til på naturlig vis. At Gud er Skaperen er imidlertid en helhetsforståelse av verden – og Gud kan ikke brukes som årsaksforklaring til enkeltfenomen i naturen – inkludert big bang. Gud er opphavet til – og den som står bak all natur.

Det er essensen i kristen skapertro og virkelighetsforståelsen i den første trosartikkelen. En mirakuløs skapertro som ekskluderer muligheten for en naturvitenskapelig forklaring møter en også hos religiøse fundamentalister og hos kreasjonister som Intelligent design. Men når vitenskapelige forskere griper til skapertro som forklaring på deler av naturen, opptrer de som privatpersoner og ikke som forskere.

I det siste avsnittet reagerer Andreassen på dem som aksepterer evolusjonslæren. De lever i en eventyrverden. Han ironiserer også over astronomer, som ikke vil at Gud skal være en forklaring i astronomien.

Jeg holder med dem: Gud har ingen plass i den naturvitenskapelige astronomien. Naturvitenskap finner fakta om naturen som utvider vår kunnskap og viten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kristen skapertro må derimot tas imot i tro og tillit og er trosforestillinger og en holdning til Gud, som er en aktiv, skapende og overnaturlig person.

Les også
Astronomien peker mot Skaperen
Les også
Fins Gud? Mange biologer sier nei!Hva med astronomer og fysikere?