DEBATT: «Deres påstand om anne
...
DEBATT: «Deres påstand om annektering er hinsides fakta. Det Israel har sagt er at de overveier å erklære suverenitet, og dermed gjøre israelsk lov gjeldende over et område som etter folkeretten tilhører Israel. ». Bildet viser palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu under et møte i 2010. Foto: NTB/REX
debatt
Skjebnesvanger Midtøsten-politikk
Del
Prestene har ingen dokumentasjon for sine påstander. Det er på tide at vi får vite hvilke folkerettslige dokumenter de bygger på. 

I Dagen 25. januar kom Kjartan Ruset og Jens Olav Mæland igjen med sine påstander om Israel. Denne gangen presterer de følgende uttalelser:

Israel driver med ulovlig okkupasjon og annektering. Israel driver med forbrytelser i strid med folkeretten, systematisk riving av palestinske hjem, utslettelse av beduin-landsbyer og tyveri av jordeiendommer.

Er de så lite orientert om fakta?

Israel river palestinske hjem av to grunner: De er ulovlig bygget på israelsk territorium, eller de huser terrorister som har drept uskyldige sivile israelere.

Kan det vises til konkrete andre tilfeller? Nei, det kan nok ikke det.

Okkupasjonen av Vestbredden er lovlig som et resultat av en forsvarskrig. Vet de ikke at en slik okkupasjon bare avsluttes etter en undertegnet fredsavtale mellom partene? Det har ikke skjedd fordi palestinerne ikke på noen vilkår vil akseptere en jødisk stat. Det står tvert imot i palestinernes charter at Israel skal utslettes.

Hvor har Israel stjålet jordeiendommer? Ingen dokumentasjon har de å komme med. Vestbredden er gammelt jødisk land. Det er allmenn historiekunnskap og i samsvar med Israels aksept av FNs delingsplan fra 1947.

Israel har også kjøpt jordeiendommer av palestinere, men det er det nesten umulig å få til lenger fordi palestinere kan straffes med døden dersom de selger landeiendom til jødene.

Kanskje de to prestene heller kunne si noe sant om hva som har skjedd med eiendommene til de ca. 890.000 jødene som ble jaget ut av de arabiske land etter 1948? De er utvilsomt stjålet, men det er kanskje ikke så interessant?

Deres påstand om annektering er hinsides fakta. Det Israel har sagt er at de overveier å erklære suverenitet, og dermed gjøre israelsk lov gjeldende over et område som etter folkeretten tilhører Israel.

Annektere betyr å ta et landområde fra en annen stat med makt, og så erklære det for sitt. Det er noe helt annet. Hvor har de det forresten fra at Israel vil flytte egen befolkning til Vestbredden?

Prestene har ingen dokumentasjon for sine påstander. Det er på tide at vi får vite hvilke folkerettslige dokumenter de bygger på.

De har hittil blottstilt sin mangel på kunnskap om Israel og folkeretten, og de bidrar negativt i en tid med økende antisemittisme. Det er ikke vakkert. Nå må de komme med fakta.

Slik de har holdt på hittil er de ikke troverdige i det hele tatt.

debatt,reidar holtet,kjartan ruset,jens olav mæland,israel,okkupasjon,vestbredden,annektering,fakta