NLM: Utvalgets medlemmer skal utfylle hverandre og bidra med variert og relevant kompetanse som for eksempel innen psykologi og kommunikasjon. Vi vil også benytte ekstern juridisk spisskompetanse innenfor varsling og arbeidsrett. Utvalget vil også ha god kjennskap til NLM, og begge kjønn skal være representert, skriver Raymond Bjuland. På bildet ser vi ham (nr to fra venstre) sammen med styremedlemmene Håvard Måseide (fra venstre), Reidar Bøe og Kjartan Åsebø under generalforsamlingen i 2018. Foto: Johanna Hundvin Almelid

Vi skal bli bedre rustet til å håndtere varslingssaker fremover

I lys av dette vil et enstemmig hovedstyre nå opprette et varslingsutvalg som får ansvar for å vurdere, behandle og foreslå konklusjoner/tiltak i forbindelse med varslinger på generalsekretær.

Hovedstyret hadde et digitalt møte 4. og 5. februar. En rekke saker lå til orientering og behandling på hovedstyrets bord. I hovedstyrets møte i desember ble kontrollkomiteens rapport fulgt opp og en rekke vedtak ble gjort. Det jobbes fortsatt med å følge opp disse vedtakene.

Det er imidlertid ikke til å legge skjul på at alle medieoppslagene den siste tiden har vært krevende for organisasjonen. Jeg har hatt telefonsamtaler og fått flere e-poster fra misjonsvenner som ber for oss ledere og tenker på NLM. Det varmer. I en samtale så uttrykte en misjonsvenn følgende: «Når en hopper kommer skeivt ut på hoppkanten blir selve hoppet dårlig».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg har tenkt en del på dette utsagnet i lys av det arbeidet som nå pågår med videreutvikling av NLMs rutiner og prosedyrer for varslinger på alle ulike nivå i organisasjonen. Målet er at varslingssaker skal løses på et lavest mulig nivå. Hovedstyrets oppgave i forbindelse med varslingssaker er først og fremst knyttet til varsler på generalsekretær.

Hvis hovedstyret og jeg som formann er hopperen, så må vi ta inn over oss at vi har manglet en prosedyre i forbindelse med varslinger på generalsekretær. Dette er noe som kontrollkomiteen også uttrykte i sin rapport. De pekte også på nødvendigheten av å sørge for en tilstrekkelig avstand mellom hovedstyret og generalsekretær når slike varsler skal følges opp.

I lys av dette vil et enstemmig hovedstyre nå opprette et varslingsutvalg som får ansvar for å vurdere, behandle og foreslå konklusjoner/tiltak i forbindelse med varslinger på generalsekretær. Utvalgets medlemmer skal utfylle hverandre og bidra med variert og relevant kompetanse som for eksempel innen psykologi og kommunikasjon.

Vi vil også benytte ekstern juridisk spisskompetanse innenfor varsling og arbeidsrett. Utvalget vil også ha god kjennskap til NLM, og begge kjønn skal være representert. I tillegg til eventuelle nye varslinger på generalsekretær, skal utvalget også arbeide med å videreutvikle rutinene/prosedyrene for slike varslinger i lys av rapporten fra kontrollkomiteen.

I den forbindelse skal utvalget også se på tidligere behandlede saker. Dersom de mener at eventuell mangelfull behandling har påvirket konklusjonene i en sak, vil det være naturlig å vurdere saken på ny.

NLM ønsker å være en organisasjon som har stor åpenhet og god dialog/kommunikasjon på alle nivåer med en transparent lederkultur. Krevende varslingssaker er komplekse, og det er derfor viktig å sørge for at disse håndteres på en objektiv og profesjonell måte. Vi er allerede godt i gang med å få på plass dette varslingsutvalget.

Som formann i hovedstyret er jeg trygg på at et slikt varslingsutvalg med bred og solid fagkompetanse vil gjøre hovedstyret bedre rustet til å treffe hoppkanten fremover.

Les også
NLM-topp åpner døren for å se på varslingssaker på nytt
Les også
Nå skal NLM-ansatte svare på om de har opplevd maktmisbruk