DEBATT: «Som kristne bør vi ho
...
DEBATT: «Som kristne bør vi holde oss langt unna det ytterste høyre og det ytterste venstre», skriver Ole Andersen, generalsekretær i Ordet og Israel. Foto: Erin Schaff/The New York Times
debatt
Jøder under 
angrep fra 
høyre og venstre
Del
Stormingen av Capitol Hill i Washington for en måned siden vakte stor oppsikt i hele verden. Det var det flere grunner til. En av de bemerkelsesverdige – og sørgelige – grunnene var den antisemittisme som noen av angriperne uttrykte.

Hat mot jøder er ikke uvanlig på den ytterste­ høyrefløy. Nazistenes jødehat står som et ­grusomt bunnpunkt i verdenshistorien. Men hvis vi tror at dette høyreorienterte hatet ikke finnes i dag, tar vi forferdelig feil.

I Tyskland prøvde en høyreekstremist i 2019 å angripe synagogen i Halle på yom kippur, den store forsoningsdagen. To ble drept.

I Danmark har vi dessverre også de siste årene igjen opplevd høyreekstremistisk jødehat. I 2019 begikk høyreekstremister hærverk på en jødisk gravplass og klistret nazistiske jødestjerner på kjente jøders og israelvenners private postkasser. For å gjøre det hele enda verre skjedde det på minnedagen for nazistenes krystallnatt i 1938.

I 2020 misbrukte en nynazistisk organisasjon yom kippur til å spre nedlatende løgner om jøder i 16 forskjellige danske byer. Men hatet mot jødene kommer ikke bare fra høyre. Det trives også på den ytterste venstrefløy. Her er hatet som regel rettet mot den jødiske staten Israel, men det glir alt for ofte over i hat mot jøder generelt.

I Danmark opplevde vi det med den såkalte «Blekingegade-bande» som fra 1975-1989 gjennomførte en rekke milliontyverier til fordel for terrororganisasjonen PFLP. Banden bygget opp et enormt våpenlager i København. Medlemmene hørte til på den ytterste venstrefløy.

Men venstreekstremistisk jødehat fantes­ ikke bare den gang. Den tidligere leder av Arbeiderpartiet i Storbritannia, Jeremy Corbyn, stod i mange år frem til hans avgang i 2020 i spissen for en sterk antisemittisk bølge i ­Arbeiderpartiet. Mange jøder ble sjikanert og drevet ut av partiet.

Den kjente amerikanske holocaust-forskeren Deborah E. Lipstadt tegner i sin bok «Antisemittism: Here and Now» et bilde av antisemittisme fra både høyre og venstre.

Unge amerikanske jøder i universitetsverdenen, som normalt betrakter seg som en del av den liberale, venstreorienterte fløyen, ender i disse årene i et dilemma, fordi den ekstreme liberale venstrefløy i USA noen steder blir preget av antisemittisme.

Som kristne bør vi holde oss langt vekk fra det ytterste høyre og det ytterste venstre. Ekstremistenes antisemittiske konspirasjonsteorier er farlige. La oss i stedet klart uttrykke den kjærlighet til det jødiske folk som vi kristne ­kalles til i Bibelen.

ole andersen,danske ordet og israel,capitol hill,nazister,krystallnatten,jeremy corbyn