Bildet er fra 2015 da det var kø for å skaffe seg utgaven av Charlie Hebdo med bilde av profeten Muhammed som gråter og holder opp et skilt hvor det står "jeg er Charlie"- "Je suis Charlie". Foto: Berit Roald, NTB

La oss snakke om profeten

Regjeringens handlingsplan mot diskriminering og hat mot muslimer viser at vi trenger mer kunnskap om både islam og muslimer.

2020 var preget av mange og sterke debatter om islam og muslimer, ikke minst etter drapet på den franske historielæreren Samuel Paty. Mange muslimer har følt seg mistenkeliggjort og har gitt uttrykk for sine følelser om både islamofobi, karikaturtegninger, muslimhets, rasisme og krenkelser. Det er utvilsomt mange muslimer også i Norge som opplever både hets og sjikane, men det blir en altfor lettvint løsning på problemet med å forby ytringer man misliker, eller stoppe statsstøtten til organisasjoner man er uenig med.

Organisasjoner og enkeltmennesker som kjemper for islam i Norge, bør i stedet bruke sine krefter og tid til å opplyse det norske samfunnet om hva islam egentlig handler om. La oss i det offentlige rom begynne å snakke om profeten Muhammed – i stedet for å bruke flere spaltemillimetre på muslimhat og krenkelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringens handlingsplan mot diskriminering og hat mot muslimer (2020) viser at vi trenger mer kunnskap om både islam og muslimer.

I debatten på NRK den 22. oktober i fjor var temaet profeten Muhammed i klasserommet. På direkte spørsmål fra programleder Fredrik Solvang om Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby har «innsyn og innblikk i muslimske trossamfunn», svarte statsråden: «Nei, det har jeg ikke».

Statsrådens manglende kunnskap om islam er bemerkelsesverdig. Men jeg tror dette er tilfellet blant mange politikere, journalister, skolefolk og andre: Kunnskap og forståelse av islam og muslimske trossamfunn er jevnt over fraværende.

De menneskene som lager handlingsplaner og skriver om både islamofobi og hets mot muslimer, har med andre ord lite eller ingen kunnskap om hva islam egentlig handler om. Det er et tankekors, synes jeg.

I den samme debatten uttalte Linda Noor fra tankesmien Minotenk, at det finnes «ingen gode historiske kilder som kan si noe om profeten Muhammed». Det er en temmelig oppsiktsvekkende uttalelse. For Linda Noor bør jo vite at Koranen er kanskje den viktigste kilden som forteller oss ganske mye om profeten Muhammed, hans liv og hans budskap.

Derfor er min utfordring til norske politikere, journalister, skolefolk og andre: La oss snakke mer om profeten Muhammed i det nye året! La oss få fram kunnskap og informasjon om den profeten som jo er utgangspunktet for både karikaturtegninger og påstander om krenkelser og hat. Om den profeten som var grunnen til at den franske læreren ble brutalt drept i fjor.

Les også
Kristne som har minst kontakt med konservative muslimer, har mest til felles med dem
Les også
Om muslimer snakker sant
Les også
Betre å tenne eit lys enn å forbanne mørket