ARRESTERT: Aleksej Navalnyj.

Sett Aleksej Navalnyj fri!

Navalnyj må virkelig være en modig mann. Den 17. januar satte han seg på flyet fra Berlin til Moskva – hvor han visste at han ville bli arrestert.

Og det ble han, og etter alt å dømme kommer han til å sitte i fengsel i flere år. Han skal angivelig ha brutt forutsetningene for en tidligere betinget dom på 3,5 år, og dessuten skal han ha ærekrenket en person ved å kalle vedkommende en skam for Russland.

Navalnyj selv aviser alle anklager og hevder at de er oppkonstruerte for å forhindre han han å delta ved valg i Russland som nå i mange år er organisert slik at resultatet er gitt på forhånd. Putins parti, Forent Russland, pluss noe få regimetro «opposisjonsparti» vinner bestandig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2018 ble han dessuten nektet å stille opp mot Putin i presidentvalget. I september skal det være parlamentsvalg i Russland, og Putin ønsker neppe at Navalnyj skal reise landet rundt i et forsøk på å forhindre at Putin-vennlige kandidater blir valgt.

Aleksej Navalnyj var raskt ute med å oppfordre folk til å ta til gatene etter arrestasjonen, ikke nødvendigvis for hans skyld – men for sin egen. Den 23. januar ble det gjennomført omfattende demonstrasjoner landet over, i hele 112 byer.

Demonstrasjonene ble som vanlig møtt med brutal politivold og over 3000 ble arrestert, blant annet Navalnyjs kone som skal ha blitt løslatt samme dag. Demonstrantene krever ikke bare Aleksejs løslatelse, men også slutt på korrupsjonen, et svært ømtålig spørsmål i Russland da anklagene også omfatter landets president.

Den russiske staten er ikke bare i konflikt med deler av sin egen befolkning, men også de facto i krig med tre tidligere sovjetrepublikker, Ukraina, Georgia og Moldova.

Russland okkuperer i dag deler av disse uavhengige statene, når det gjelder Georgia faktisk 20 prosent. Myndighetene i Russland har snakket mye om det såkalte «kuppet» i Kiev som førte til president Janukovitsj fall i 2014.

Men det største kuppet har etter mitt skjønn skjedd i Moskva. Hva er igjen av det russiske folkets rettigheter? Så og si ingen ting!

Det eneste de stort sett kan – ved siden av å demonstrere ulovlig og deretter risikere å bli arrestert og kanskje banket opp av politiet – er å få lov til å delta i velregisserte valg.

Les også
Navalnyj pågrepet da han landet i Moskva – Russland kritiseres
Les også
Erna Solberg: – Vi ber om at Aleksej Navalnyj umiddelbart slippes fri