FN: Som medlem av sikkerhetsrådet bør Norge ta til orde for å sette en stopper for FNs vedvarende demonisering av Israel, skriver Dag Øyvind Juliussen. På bildet ser vi Norges FN-ambassadør Mona Juul.

Norge, Sikkerhetsrådet og Israel

Som medlem av Sikkerhetsrådet bør Norge ta til orde for å sette en stopper for FNs vedvarende demonisering av Israel.

For femte gang er Norge valgt inn i Sikkerhetsrådet, denne gang for perioden 2021-2022.

Norge har gjennom årene markert seg i Midtøsten gjennom Oslo-avtalen og ved å lede giverlandsgruppen (AHLC) til PA-myndighetene siden opprettelsen i 1993.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Var det drivende ønsket bak Oslo-prosessen å skape fred, eller var det alene å opprette en ny arabisk stat, Palestina, på israelske områder?

I kjølvannet av Oslo-avtalen ble Israel rammet av tsunamibølger av terror og vold fra en fiende som fikk internasjonal anerkjennelse og stor økonomisk støtte.

Før Oslo-avtalen var det mange arabiske innbyggere i Judea, Samaria og Gaza som arbeidet i Israel. De reiste daglig til og fra arbeidsplassen uten større hindringer.

Etter massiv terror og særlig selvmordsbombere etablerte Israel sikkerhetsgjerde med sjekkpunkter. Dette gjorde reisen til arbeidsplassen mer krevende, men trygget livene til jøder og arabere.

Samtidig har det i flere år vært forbudt for israelere å reise inn i (A)-områder under PAs kontroll, dette er etter israelsk lovgivning fordi man frykter drap og kidnapping.

Vi er alle også godt kjent med at PA-myndighetene økonomisk lønner terrorister som er dømt og sitter i israelske fengsler (pay for slay). Jo verre ugjerningen er, jo høyere er lønnen til den dømte og pårørende.

Oppfordringen til vold og hatpropaganda mot jøder og israelere er uten ende i PA-systemet. Slik jeg ser det kunne Norge ha skrudd igjen bistandskranene og krevd en stopp i hatpropaganda og terrorfinansiering, - om hensikten var å skape fred.

Det er i det hele tatt mye som ikke minner om en fredsprosess. Med mindre man legger følgende definisjon av fred til grunn: «Fred for oss betyr ødeleggelse av Israel» Tidligere PLO-leder Yasser Arafat, El Mundo, Caracas, Venezuela, 11.2.80.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg har til dags dato ikke sett noen reell politisk erkjennelse av den feilslåtte Midtøsten-politikken som Norge har vært en fanebærer for. Det er derfor kanskje ikke grunn til å håpe på så mye når Norge nå sitter ved bordet i Sikkerhetsrådet. Likevel:

1) Norge bør vise vei når det gjelder Irans ambisjoner om å utvikle atomvåpen.

Tirsdag 5. januar uttalte Iran at de hadde begynt å berike uran til 20 prosent renhet. Dette nivået bryter med 2015-avtalens grense som ble satt til 3,75 prosent.

Økningen fra 20 til 90 prosents renhet som kreves for å lage en atombombe, regnes for å være enkelt sammenlignet med arbeidet som trengs for å øke fra omtrent fire til 20 prosent som de nå har gjort.

2) Norge bør motarbeide det iranske regimets ambisjoner om å bli en atommakt, og det er ingen grunn til begeistring for en atomavtale som ble omfavnet av prestestyret i Teheran. Iran er den største destabiliserende faktoren i regionen og den største sponsoren av terror.

Landet har utvidet sin innflytelse de senere årene blant annet gjennom militært nærvær i Irak, Syria og Libanon (Hizbollah). På denne måten har de bygd en akse gjennom hele regionen og like til Middelhavet og Israels nordlige grense. Norge må ta ansvar i møte med dette totalitære regimet.

Dessverre har Norge forsøkt å undergrave de viktige økonomiske amerikanske sanksjonene mot Iran. Her bør Norge absolutt endre politikk. I mange år har Iran åpenlyst tatt til orde for utslettelse av Israel, dette er helt klart i strid med FN-pakten. I stedet for å stilltiende akseptere dette, burde man heller advare Iran med eksklusjon fra FN i henhold til FN-pakten.

3) Som medlem av Sikkerhetsrådet bør Norge ta til orde for å sette en stopper for FNs vedvarende demonisering av Israel. Det er ingen rasjonell grunn til at Israel i ulike FN fora skal bli mer fordømt enn resten av verden til sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er skjellige grunn til mistanke om at det er grumsete antisemittiske holdninger som driver denne politikken frem i verdensorganisasjonen, og det er en skam at Norge er delaktig i dette.

Jeg utfordrer våre politikere til å ta et oppgjør med denne pågående uretten. Som medlem av Sikkerhetsrådet ville dette være en gylden anledning til å ta grep som vil stå seg i historiens lys.