Illustrasjonsfoto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB

Tillit redder liv

USA er et tragisk eksempel på at tilliten til den øverste politiske ledelsen har kollapset, samtidig som pandemien er ute av kontroll. 

Forleden dag fikk jeg et brev fra vår lutherske søsterkirke i Brasil. De sørger over at 200.000 mennesker nå er døde av COVID-19 i landet, og de ber for alle dem som har mistet sine kjæreste.

«Hvor mange dødsfall skal til for at man skal ta til fornuft, for å bevege en nasjon? Hvilke mennesker må dø, for at hjerter kan kjenne smerten? Hva skal til for at en skal forstå at vi har å gjøre med en pandemi? Hvor mange flere dødsfall må vi oppleve?»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spørsmålene stilles i dyp fortvilelse over myndigheter som ikke tar pandemien på alvor og som tilsynelatende ikke beveges av at dyrebare menneskeliv går tapt.

Brasils leger, medisinske forskere og enkelte politikere advarte tidlig om COVID-19, og de har gått ut med klare helseråd til befolkningen.

Noen har fulgt dem, mange har ignorert dem. Men landets øverste ledelse, anført av president Bolsonaro, harselerer over pandemien og svikter totalt.

Det fører til at ingen kan ha tillit til at landets øverste myndigheter har kontroll eller tar ansvar for befolkningens helse. Uten slik tillit er det vanskelig å få oppslutning om smittevern og kontroll over pandemien.

Det smertelige er at mange liv kunne vært spart. Den lutherske kirke tar ansvar ved å kritisere myndighetene, «vi vil ikke la oss lede av dårer eller tillate at mismotet tar overhånd».

Inspirert av Jesu ord om vi skal være lys i verden, oppfordrer kirken befolkningen til å følge konkrete smittevernråd og til å vise omsorg, be og ta vare på hverandre.

Det samme ser vi i flere land hvor myndighetene er uansvarlige og/eller helsevesenet og infrastrukturen er mangelfull. Kirker og andre trossamfunn tar ansvar og spiller en viktig rolle i å informere befolkningen om hvordan de skal beskytte seg mot smitte.

Og de blir lyttet til, fordi mange har tillit til de religiøse lederne. En tillit som ikke kommer politikerne til gode.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

USA er et tragisk eksempel på at tilliten til den øverste politiske ledelsen har kollapset, samtidig som pandemien er ute av kontroll.

Konspirasjonsteorier og mistro florerer, noe som igjen fører til at man ikke tror på eller følger myndighetspersoners råd om smittevern og vaksine.

Det nasjonale kirkerådet i USA gikk ut, etter angrepet på Kongressen, og oppfordret til at president Trump må avsettes. President Biden har en enorm oppgave foran seg i å gjenoppbygge tillit.

Kirkene kan spille en viktig rolle, om de er tydelige om hva som er sant og rett og når de avslører løgn og maktmisbruk, samtidig som de viser omsorg og bygger gode fellesskap.

I Norge har vi en grunnleggende tillit, både til myndigheter og til hverandre. Den er gull verdt. Det er viktig at kirkene støtter opp om våre politiske ledere og bidrar til samhold i befolkningen.

Politikerforakt og polarisering river tillitssamfunnet i stykker. Selvsagt skal kirkene, også her hjemme, være på vakt overfor udugelige politikere og maktmisbruk.

Men heldigvis er ikke dette noen aktuell problemstilling i dag. Nå skal vi stå sammen.