SANNHET: For Guds ord sier selv at Ordet er sannhet, og det er gitt oss av han som er Sannheten, skriver innsenderen.

Kan vi stole på Bibelen?

Er hele Bibelen til å stole på? Er Guds ord ufeilbarlig, eller er det kun i de sentrale frelsessannhetene at Bibelen er troverdig?

Fra tid til annet høres uttalelser, også fra såkalt konservative kristne, om at Bibelen ikke er klar i alle saker som ikke omhandler frelsen. Den liberale teologi går flere skritt lenger, og hevder at Bibelen ikke er Guds ord, men inneholder Guds ord.

Det er snart 50 år siden Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) ga sin tilslutning til et lite hefte som Carl Fr. Wisløff skrev. Heftet het «En grunn å stå på. En kurs å følge», og NLM sendte ut heftet som vedlegg til hovedorganet «Utsyn».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I dette heftet gir Wisløff en kort veiledning over det som har vært det rådende bibelsyn blant det radikale lekfolket gjennom historien. Her understreker Wisløff at hele Bibelen er inspirert av Gud og dermed ufeilbarlig.

Han skriver videre at «jeg kan stole på Bibelen i alt den forteller meg… Jeg kan ikke følge dem som sier at bare «det religiøse og moralske» budskap i Bibelen er ufeilbart, mens «det historiske, geografiske og zoologiske» og så videre kan være full av feil og misforståelser».

Dette var et bibelsyn som store deler av misjonsfolket i NLM kjente seg hjemme i, og som jeg personlig deler fullt og helt.

På 1970-tallet tok Wisløff og to av NLMs ledere, generalsekretær Birger Breivik og hovedstyremedlem Jon Kvalbein, konsekvensen av dette bibelsynet, da MF åpnet for kvinnelige prester.

Som en følge av MFs nye kvinneprest-syn, valgte Wisløff å pensjonere seg fra sin professorstilling på MF, mens Breivik og Kvalbein trakk seg fra MFs forstanderskap. Alle tre hadde full støtte i NLMs misjonsfolk.

Er det da så farlig om vi er uenig om de mange ting i Guds ord, bare vi er enige om Jesus og frelsen? Ja, en slik holdning til Bibelen er farlig.

For Guds ord sier selv at Ordet er sannhet, og det er gitt oss av han som er Sannheten. Bibelen sier videre at «Himmel og jord skal forgå, men mine ord skal slett ikke forgå». (Luk 21:33)

Bibelen er Guds ufeilbarlige ord til oss, fra første til siste vers. Guds tanker er uendelig mye høyere enn våre tanker – vi små mennesker. Derfor vil jeg bøye meg for Guds ord, ikke bare når det taler om de mest sentrale frelsessannheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For «hele Skriften er innåndet av Gud og nyttig til lærdom, til overbevisning, til rettledning, til opptuktelse i rettferdighet». (2Tim 3:16)

Dette betyr derimot ikke at alle som deler dette bibelsynet, ser likt på absolutt alle ting som Guds ord taler om.

Vi er syndere som ser stykkevis. Men det betyr at vi bøyer oss for Ordet og innser og bekjenner at det er Bibelen som er sannhet og at den er ufeilbarlig.

Det er Bibelens tale som er avgjørende, ikke tidsånden, feminismen, lhtb-ideologi, bibelkritikk eller min forstand. Derfor er det ikke uproblematisk å åpne for kvinnelige prester/hyrder, selv om spørsmålet ikke gjelder selve forsoningsverket.

Det er derimot høyst problematisk, fordi det strider mot Guds ufeilbarlige ord. Og Guds ord tar ikke feil.

Les også
Er fortellingen om Adam og Eva sann?
Les også
Det evige julespørsmålet