RØTTER: KrF står tydelig opp for å ivareta tradisjonen med at alle elever får tilbud om skolegudstjeneste, fordi kjennskap til egne røtter gjør oss tryggere og mer åpne i møte med mennesker med en annen tro og kulturbakgrunn, skriver Hans Fredrik Grøvan. Bildet er tatt under en skolegudstjeneste i Hobøl kirke.

Julegudstjenestene er særlig viktige nå

I et år med avstand, kan skolegudstjenestene bli viktigere enn før gjennom å bidra til fellesskap og knytte bånd mellom elevene på nye måter.

Skolegudstjenester er en alltid tilbakevendende debatt på denne tiden av året, men den fremstår stadig mer uforståelig.

Utdanningsdirektoratet er tydelige i oppfordringen om at skolene skal legge til rette for at elevene skal kunne delta på skolegudstjenester i forbindelse med høytider.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig er de like tydelige på at skolene må tilby et likeverdig alternativ for elever som ikke ønsker å delta på gudstjeneste, og at det er full rett til fritak fra slike aktiviteter.

Med disse tydelige og velfungerende reglene forstår jeg ikke hvorfor dette stadig blir en debatt.

Skolegudstjenester er et tilbud til alle, med mulighet for alle å kunne takke nei og dermed delta på et alternativt opplegg.

Det er et faktum at skolegudstjenesten er blitt en naturlig og viktig del av førjulsaktiviteten i skolene. Julen er en del av Norges kristne tro og tradisjon, og det er umulig å forstå hvorfor vi feirer jul uten å kjenne julens innhold.

Den kristne kulturarven er vevd inn i historien, litteraturen, kunsten og filosofien i landet vårt. KrF mener derfor at det blir historieløst ikke å gjennomføre og markere skolegudstjenestene.

Nødvendige smitteverntiltak knyttet til koronasituasjonen har gjort hverdagen vår svært annerledes dette året. Avstandsregler og sosial distansering gjør at mange savner følelsen av å være med i et større fellesskap.

Nettopp derfor kan skolegudstjenestene denne julen bidra til fellesskap og samhold og markere slutten på et krevende år for oss alle. En samling som skolegudstjeneste kan knytte bånd mellom elevene i møte med et budskap som vi har feiret og markert i to tusen år.

Man skal ikke undervurdere den tryggheten og forankringen en slik markering utgjør, i en tid der lite har vært som vi er vant til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På grunn av smittevernstiltak kan det i år bli vanskelig å avholde ordinære skolegudstjenester i forbindelse med julehøytiden. I denne krevende pandemien vi står i, oppfordrer vi derfor både kommuner og kirken til å være kreative i arbeidet med å finne frem til en felles løsning for å tilby skolegudstjenester i år også.

En løsning kan være at skolegudstjenesten tilbys digitalt til skolens elever som normalt skulle vært til stede under gudstjenesten.

Mange menigheter har tidligere gitt rom for elevdeltakelse og medvirkning, noe som fortsatt kan utføres ved digitale skolegudstjenester gjennom at en klasse eller kohort deltar med praktiske oppgaver som lystenning, tekstlesning og sang.

Man kan også ta i bruk kirkens mange billedsymbolske uttrykk og legge vekt på alternativ undervisning i møte med julens budskap.

Julefeiringen er en viktig del av vår kristne tro og tradisjon og skolegudstjenesten er i så måte en innarbeidet og naturlig del av skolehverdagen. Tro er en viktig del av å være menneske, og KrF mener at religionsutøvelse har en naturlig plass i det offentlige rom.

KrF står tydelig opp for å ivareta den viktige tradisjonen med at alle elever får tilbud om skolegudstjeneste fordi kjennskap til egne røtter gjør oss tryggere og mer åpne i møte med mennesker med en annen tro og kulturbakgrunn.

KrF ønsker derfor en aktiv videreformidling av den kristne verdi- og kulturarv i skole, barnehage og lærerutdanning.

Les også
Katolsk biskop ber Raymond Johansen vurdere juleamnesti for gudstjenester
Les også
Kirke tilbyr «gjør det selv-gudstjeneste»