TRUMP: I dagens vestlige kultu
...
TRUMP: I dagens vestlige kulturklima er det å være en god person av mindre betydning, her er det suksess, status, utsende, og ikke minst kjendiseri som teller, skriver Rolf-Erik Janøy. På bildet ser vi Donald og Melania Trump på vei til Georgia lørdag. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
debatt
Donald Trump – et politisk forbilde for kristne?
Del
Hvordan kan en person med så formørket mentalitet oppfattes som en politisk leder for evangeliske kristne? 

Fra Donald Trump ble presidentkandidat har alarmerende mange kristne, også ledere med stort hyrdeansvar, ment at hans livsstil og karakteregenskaper betyr lite, bare politikken er bra.

Så fordi Trump har fått inn abortrestriktive dommere i Høyesterett, er imot homofili, og støtter Israel, kan vi smile overbærende av markante brudd på de verdier som ellers forkynnes?

At en person med en så stusselig og selvisk personlighet kunne bli valgt til president, vil psykologer i kommende tider kunne holde hele seminar på.

Et skoleeksempel på narsissisme, kjennetegnet av sykelig selvopptatthet, selvforherligelse og overtro på egne evner, manifestert i ublue selvgratulasjoner, og man ler overbærende?

Når lett antennelig sinne og hat også er en sentral del av personligheten, så godtfolk sparkes, karikeres og sjikaneres.

Når hevntrang sysselsetter advokater, og enda flere trengs for å forsvare hans mangel på ærlighet og lovlydighet i hundrevis av rettssaker så langt, da stivner smilet, eller?

Når han motvillig må forlate Det hvite hus, venter år med rettssaker, flere så alvorlige at de kan resultere i langt trangere boforhold. I en ikke ubegrunnet engstelse har han derfor undersøkt muligheten for å «benåde meg selv».

- Vi må takke Trump for at han ikke starte noen krig! Jeg tror vi bør takke Gud mer enn Donald. Kim Jong-Un ble truet med «ild og raseri», men hevdet siden å ha «fallen in love» med den brutale diktatoren. P

syken til en verdensleder er livsviktig, en selvhøytidelighet som lett lar seg fornærme, er katastrofeskapende! Ifølge Washington Post har den sittende presidenten i USA kommet med 22.247 løgnaktige og misledende påstander frem til slutten av august i år.

Et snitt på 17 pr dag! Jeg har sans for det «politisk ukorrekte», og politikere som sier hva de mener, men Trump utløste en ondartet pandemi av løgnaktighet, i den hensikt å mislede, sverte og forføre.

Abort er tragisk, men hvilke lover forebygger dette på best måte vil det alltid stå strid om, likeså forholdet til homofile.

Er dette «saker» som kristne skal la en Donald fremme for dem? En som uten skam skifter syn på «saker», om det tjener hans selviske hensikter. - Guds sak er aldri saken men alltid måten - hvordan saken drives!

Sa en som hadde observert kristen strid og bedrøvelse på nært hold. Barnabas, som var en nøkkelperson i den første kristne tid, beskrives som en god mann , Apg. 11,24, et bibelsk lederforbilde!

I dagens vestlige kulturklima er det å være en god person av mindre betydning, her er det suksess, status, utsende, og ikke minst kjendiseri som teller. Slikt gjorde en Trump kjent.

Men at mange kristne stemmer inn en slik person som en av vår tids viktigste rollemodeller, er skremmende. Er Åndens frukt uten betydning for karismatikere?

Jeg mener ikke at vårt kall er å være moralpoliti, men vel et lys i mørket? Så hvordan kan en person med så formørket mentalitet oppfattes som en politisk leder for evangeliske kristne?

Diskrediter ikke dette deler av USA kristenhet som veiledere i hva som er godt og prisverdig i det offentlige liv?

Når kristne ledere opptrer som Trumps heia gjengog drar andre med seg inn i dette sorte hull av løgner, hat, egoisme og karakterløshet, fordi «- han har god politikk », er det et skuffende dekke over dobbeltmoral.

«Profetene» som håner hedersmannen Biden og fabler om seier og fire nye år for Trump, kan permitteres 20. januar. Da kan vi bifalle Trumps eget slagord: Du tapte, du har fått sparken, kom deg ut!

Jeg synes det er bra at USAs ambassade ble flyttet til Jerusalem, og at arabiske regimer og Israel nærmer seg hverandre, og at Gud bruker den han vil. Takk for det!

Men det bør ikke lede gode kristne, som jeg ikke har noe problem med å tiltro en oppriktig gudfryktighet som overgår min egen, til å tro på helt åpenbare løgner og endog sprer dem på sosiale media, som: - Biden har stålet seieren fra Trump!

Om krystallklare fakta gjelder, er det mer enn nok stemmer til å erklære en soleklar vinner. Men Trump sprer ublue anklager om «valgfusk» og sin vane tro gjør alt han kan for å hisse til splid, mistanker og uvilje.

Patetiske løgner om store skandaler «utenfor rettssalen», uten fakta å legge frem «i retten». Hovedmålet for å dra ut denne kamp mot demokratiske spille regler, er at det har vist seg utrolig effektivt til å samle inn milliarder til Trumps disposisjon.

Uansett motivet, om kristne fortsatt kan heie på slik sjofel oppførsel mot valgets vinner, og villigheten til å støtte en løgner ut i dennes nå altoppslukende selvopptatthet, er det et trist tidstegn.

rolf erik janøy,donald trump,meninger,debatt,usa,evangelikale,evangelikale kristne