KONTROLL: Vi ønsker stadig mer kontroll over alle sider av livet. Det er fortvilende at vi i møte med lidelse og død møter sider ved livet vi ikke selv kan kontrollere – det i seg selv er vanskelig å akseptere, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra New Zealand der 65 prosent av innbyggerne tidligere i høst stemte ja til aktiv dødshjelp. Plakaten på bildet er satt opp av nei-siden.

Selvmord kan aldri bli god helsehjelp

Det er lett å forstå enkeltmenneskets ønske om å dø. Likevel må vi spørre oss om vi som samfunn ønsker konsekvensene av å legalisere aktiv dødshjelp.

«Vi har ingen kunnskap» sier stortingsrepresentant for Frp og medlem av helsekomiteen, Kari Kjønaas Kjos, om farene ved å legalisere aktiv dødshjelp. Det er overraskende og oppsiktsvekkende at en stortingsrepresentant velger å lukke øynene for kunnskapen og erfaringene som faktisk finnes om aktiv dødshjelp.

Det er ingen tvil om at alle historiene vi møter i spørsmålet om aktiv dødshjelp er nære, sårbare og berører oss sterkt. Det handler alltid om lidelse og håpløshet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sykdom, død og lidelse er de aller, aller vanskeligste sidene ved menneskelivet. Det er lett å forstå enkeltmenneskets ønske om å dø. Likevel må vi spørre oss om vi som samfunn ønsker konsekvensene av å legalisere aktiv dødshjelp.

Skal vi tro Kari Kjos er det fortsatt uvisst hvilke konsekvenser det er snakk om. Man trenger faktisk ikke å se så veldig langt før man får et godt bilde av hva legalisering fører til på sikt.

På 2000-tallet ble argumentet om skråplansutviklingen kritisert. I årene etterpå har denne utviklingen vist seg å være særdeles til stede.

I Nederland utgjør dødshjelp nå fire prosent av alle dødsfall. Psykiske lidelser og demens kan kvalifisere til å få dødshjelp. Man ser også en tendens til at en økende andel av de som får dødshjelp har lang forventet levetid, eksempelvis unge mennesker med psykiske lidelser.

Statistikk publiseres årlig med tydelige tall på antall pasienter og type diagnose. Flere land har nå dødshjelporganisasjoner som man kan gå til dersom man får nei av legen sin.

Fra alle land som har legalisert er det mulig å innhente statistikk og fellesnevneren er at tallet på antall dødshjelpspasienter øker for hvert år. Skråplanseffekten er reell og det er helt sikkert at det blir en konsekvens av å legalisere.

Hvorfor velger man å lukke øynene for dette og fortsatt tenke at denne utglidningen i pasientgrupper ikke skulle skje i Norge? Er dette noe vi ønsker i skal skje i Norge? Tenker man at lidelsen er forbeholdt færre mennesker i Norge?

I Benelux-landene er det uutholdelig lidelse som er kriteriet for å få hjelp til å dø. Når uutholdelig lidelse er kriteriet som gir mennesker rett på dødshjelp er det naturlig at stadig flere vil benytte seg av dette. Lidelse er subjektivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvordan skal en lege kunne vurdere et menneskes lidelse som ikke tilstrekkelig for å kunne dø? Nettopp denne vurderingen slår bena under selvbestemmelsen som ofte trekkes frem som hovedgrunn til å legalisere.

«Dette handler om at man skal være sjef i eget liv, hele livet, også de aller siste dagene av livet» sier Kari Kjos til NRK om aktiv dødshjelp. Hvis selvbestemmelsen alene legitimerer dødshjelp, hvorfor må man være syk for å få tilgang på aktiv dødshjelp?

Hvordan kan andre vurdere min lidelse til ikke uutholdelig nok til å få dø hvis det bare er min egen selvbestemmelse dette i bunn og grunn handler om? Når selvbestemmelsen blir hovedargumentet vil det alltid være opp til den enkelte hva nok lidelse er.

Vi ønsker stadig mer kontroll over alle sider av livet. Det er fortvilende at vi i møte med lidelse og død møter sider ved livet vi ikke selv kan kontrollere det i seg selv er vanskelig å akseptere.

Jeg tror likevel det er noe dypt menneskelig over det i møte med sykdom blir vi faktisk minnet på at selvbestemmelsen og selvstendigheten ikke er alt. Vi er sårbare og skjøre, vi kan alle bli syke eller bli pårørende til noen som er det.

Det er et gode at vi har et helsevesen som har som hovedoppgave å redde liv og minske lidelse i møte med det vi ikke selv kan kontrollere dette mener jeg er verdt å tviholde på.

Det er riktig at et flertall av befolkningen er positive til å legalisere dødshjelp. Svært mange vil være enige i Kjos sin beskrivelse av enkelttilfeller der sykdommen bare har en utgang og at utgangen ikke er god.

Mange forkjempere for aktiv dødshjelp hevder nettopp dette: at folk må få slippe å lide seg til døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spørsmålet er om dette er et scenario som er representativt for virkeligheten. Erfaringer viser at det ikke er fysisk lidelse og smerte som i hovedsak begrunner ønsket om å dø.

Statistikk fra eksempelvis Oregon (2018) viser at tap av selvstendighet (91,4 prosent), frykt for tap av livskvalitet (89,7 prosent) og tap av verdighet (77,0 prosent) utgjør de vanligste årsakene til dødsønsket. 43 prosent oppgir også at de opplever seg som en byrde for familien.

Statistikk viser lignende resultater for land som Belgia, Nederland og Canada.

I møte med sårbare grupper burde denne statistikken få varsellampene til å blinke. Helsevesenet sin primære oppgave er å minske lidelse og meningsløshet for mennesker i vanskelige livssituasjoner. Dødshjelp vil ikke minske lidelsen, men fjerne den.

Ikke ved å gi håp, men ved å ta liv. Dødshjelp stadfester meningsløsheten og bekrefter at livet ditt ikke er verdt å leve. Som Anna Amli skriver i Sykepleien 17.10.2020: «Å godta aktiv dødshjelp er å resignere».

I Norge har vi nettopp lagt frem en nullvisjon mot selvmord der målet er at alle med selvmordstanker skal få hjelp. Denne visjonen er en verdi og signaliserer tvert imot at det er en tragedie hver gang et menneske tar sitt liv.

I alle sektorer skal det arbeides for at mennesker får hjelp. Hjelp, fordi det ikke er uverdig å være pleietrengende, hjelp fordi det er grunnleggende menneskelig å være avhengig av andre og miste vår selvstendighet i møte med sykdom, alderdom og vanskelige perioder i livet. Hjelp fordi selvmord aldri kan bli god helsehjelp.

Les også
– Vi har allerede mer enn nok kunnskap om dødshjelp
Les også
Jeg ønsker å leve i et land som aktivt fremmer menneskeverdet
Les også
Blir det barbariske den nye normalen?