JORDSKJELV: Jeg synes dette er et jordskjelv i NLM. I virkeligheten mener jeg man har satt det bibelske prinsippet om menns åndelige lederansvar til side, skriver innsenderen. Bildet er fra generalforsamlingen i Stavanger i 2015.

NLM og åndelig lederskap

Jeg synes det såes et synspunkt som går på at hvis det ikke er kvinner i toppledelsen, er de ikke med på misjonsarbeidet. Slik kan vi ikke tenke. 

NLMs ledelse har nå vedtatt og lagt utet dokument kalt Menighetstenkning og organisasjonsstruktur. Siden jeg ikke skal på rådsmøtet nå i høst, må jeg få komme med en betenkning.

Når formålet med en virksomhet er «verden for Kristus», er alle saker som toppledelsen behandler åndelige saker. Formålet er åndelig. Det er ikke verdslig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det øverste styrende organ har alltid det åndelige for øye. Dermed har de også et ansvar som er åndelig. Det ligger i virksomhetens art. Det kan ikke deles opp eller delegeres.

Og siden NLM er en åndelig virksomhet, kommer det av seg selv at det øverste styrende organet i denne virksomheten også har et særlig åndelig hyrde- og lederansvar.

Jeg var i et par tiår ansatt i konsernet Norske Skog. Alt konsernstyret har på bordet handler til syvende og sist om papirproduksjon, enten det er strøm, råvaretilgang, transport, arbeidskraft papirkvaliteter eller lønn.

Jeg tror ikke noen tenkte tanken engang at akkurat kjemien og teknikken i papirproduksjonen skulle drives av en atskilt gruppe. Dette nevnt som en parallell-tanke.

Det som nå foreslåes i NLM er derfor nærmest en pussighet som en organisasjonsstruktur. En trenger ikke være profet for å spå at det blir lite hensiktsmessig. Sakene som tilsynsrådet skal stelle med blir få, lite konkrete og rådet blir uten makt.

Det nye Sentralstyret hvor kvinner også skal kunne velges skal behandle saker som omhandler strategi, administrasjon, personalforvaltning, økonomi og annet. Dette mener utredningen ikke er åndelige saker, derfor kan kvinner være med og bruke sine gaver.

Det åndelige lederskapet er satt på sidelinjen. Alt er snudd på hodet. De som skal stå i spissen, i dette som er et åndelig arbeid blir parkert og skal bare komme med råd og anbefalinger og kommentarer.

Jeg synes dette er et jordskjelv i NLM. I virkeligheten mener jeg man har satt det bibelske prinsippet om menns åndelige lederansvar til side.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen andre virksomheter er organisert slik at de som representerer det egentlige formålet og anliggendet for virksomheten er i sideordnet linje. Nå er dette veldig diffust uttrykt i forslagsdokumentet enda.

Med en setning blir det tatt for gitt at viktige strategiske og administrative saker ikke er åndelige saker. Jeg tror det er en fatal feil å betrakte strategisk viktige saker som uvesentlig for det åndelige arbeidet.

Bare tenk på hvor viktig åndelig den saken var som gikk på at NLM må satse på å reise skoler slik at en kunne få samlet ungdommene og forkynt Guds ord for dem så de kunne bli frelst. Ikke alle misjonsorganisasjonene gjorde det.

Dokumentet sier uten videre at vår organisasjon holder fast på at bare menn kan ha et særlig åndelig tilsynsansvar. Det har jeg aldri sett i noen utredning i NLM før.

Det vi holder fast ved er at bare menn kan ha et særlig åndelig læreansvar og lederansvar. Det er en viktig forskjell. Tilsyn har vært nærmest et fremmedord i NLMs papirer og dokumenter. Derimot har vi skrevet om hyrdeansvar, læreansvar og åndelig lederansvar.

Denne utredningen skriver mye om tilsyn og en må jo undres på hvorfor det nå er blitt så viktig. Ja, tilsyn er et bibelsk begrep, men betegner det ansvar og den makt som ligger i å ha et åndelig hyrdeansvar.

Forslaget til organisasjonsstruktur parkerer NLMs bibelsyn i en bortgjemt krok mht det vi har kalt tjenestedeling. Tidsånden har gjort det for vanskelig å fastholde. Noen kvinner og menn i organisasjonen er frustrert over at de ikke får viktige nok jobber.

Selv som ansatte er de illojale mot arbeidsgivers grunnregler og undergraver offentlig bibelsynet i egen organisasjon. Det er ikke veien å gå for NLM å lytte til disse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg synes det såes et synspunkt som går på at hvis det ikke er kvinner i toppledelsen, er de ikke med på misjonsarbeidet. Slik kan vi ikke tenke.

Kvinner har i høyeste grad vært med i Guds rike i alle tider. Vi må heller blankpusse det særlige åndelige lederansvaret på alle plan.

Lokalt er det foreslått som normalstruktur at forsamlinger har eldsteråd. Det er bra. Men jeg håper at den foreslåtte endringen med et stort sentralstyre og et tilsynsråd ved siden av, blir nedstemt.