Illustrasjonsfoto: Gorm Kalles
...
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB
debatt
Nå er det slutt på rausheten i Den norske kirke
Del
Mye tyder på at man har lagt grunnlaget for en nådeløs ensretting av den norske folkekirken.

Nå har biskopene i Den norske kirke kommet med overraskende og etter min oppfatning, også overskridende uttalelser.

Det gjelder for eksempel den vanlige praksis med kjøreregler for dem som ikke får kvinneprester til å stemme med sin teologiske overbevisning.

Uttalelsen om dette virker prinsippløs og mangler den raushet som tidligere har vært vanlig ved dissens om teologiske anliggender.

Man kan mene hva man vil om kvinneprestmotstandere, for eksempel at de har gammeldagse og diskriminerende holdninger. Men det prinsipielt viktige er at holdningen er basert på bibeltolkning, og dermed er et samvittighetsspørsmål for enkelte prester.

Men nå er det altså ikke Bibelen, men bispenes majoritetssyn som skal være avgjørende også ved ordinasjon av nye prester. Man setter altså politisk korrekthet foran bibeltroskap.

Jeg oppfatter biskopene i den norske folkekirken som prinsippløse i dette, fordi det biskoppelige kollegium tidligere, i forbindelse med homofilispørsmålet, vedtok at de som var i mindretall skulle få lov til å arbeide for sitt syn.

Dette forekom i så stor grad at noen av dem til og med handlet på tvers av flertallsvedtak.

Den gang ble det gjerne oppfordret til raushet for å tolerere dette. Men nå er det altså slutt på rausheten. De konservative dissenterne skal ikke få arbeide for sitt syn.

Nei, de skal faktisk ikke få lov til å arbeide i den norske folkekirken i det hele tatt. Mye tyder derfor på at man nå har lagt grunnlaget for en nådeløs ensretting av den norske folkekirken.

debatt,terje berentsen,meninger,den norske kirke,kirken,kvinnelige prester,kvinneprester