Ingen angrepsbaser i Midtøsten

Med hvilken hjemmel i Folkeretten kan norske spesialsoldater foreta angrep mot mål i fremmede land og i suverene stater?

Vi ble plutselig kjent med gjennom NRK, at Norge nå skal etablere en permanent militærbase i Jordan. Dette har ikke vært diskutert i Stortinget, men i hemmelige komiteer med haukene i norsk utenrikspolitikk.

Basen skal sikre «norske interesser» i Midtøsten, heter det. Militære ledere henviser blant annet til at den norske ambassaden ble angrepet og brent i Damaskus i 2006.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Basens virksomhet er omsluttet med dyp hemmelighet. Ingen sivile styresmakter skal ha innsyn og kunnskap om antall soldater, hvem de er, våpenutstyr, budsjett med mer.

Norske og jordanske spesialsoldater skal kunne foreta raid hvor som helst i området. Med hvilken hjemmel i Folkeretten kan norske spesialsoldater foreta angrep mot mål i fremmede land og i suverene stater?

Vi kan ikke se at norske militære baser med rett til skarpe oppdrag i Midtøsten har noe med vårt lands egen suverenitet og sikkerhet å gjøre. NRK framstiller denne militære aggresjonspolitikken helt ukritisk som en gladnyhet og et humanitært bidrag for folk.

Tvert om vil kampskvadronen som trener på ørkenkrig bidra til norsk og vestlig eskalering av krig, forverring av sult- og flyktningkatastrofer og miljøødeleggelser.

Det er åpenbart at faren for terror mot norske installasjoner i inn- og utland vil øke. Norske soldater blir legitime mål for motangrep i de land vi er involvert i.

Norge Kommunistiske Parti krever en avvikling av en militærbase som er brudd på norsk forsvarspolitikk. Militærbasen er et videre ledd i norsk imperialisme tilknyttet de andre imperialistiske maktene NATO og EU.

Denne utviklingen er i klar strid med Nobels krav om nasjonenes arbeid for nedrustning og fredsbygging i verden. Norge har allerede for lengst diskvalifisert seg selv for å dele ut fredsprisen.

Les også
Hvem er fredsbevegelsen?
Les også
Antatte islamistiske opprørere drept på Filippinene
Les også
Sudans modige vending