POLEN: Dette kan på den annen side legge grunnlaget for spennende partidannelser i fremtiden: Partier som innenfor rammen av demokrati og rettsstat har rom for mer tradisjonelle synspunkter på for eksempel fosterets rettigheter, skriver Morten Dahle Stærk. På bildet ser vi mennesker som demonstrerer mot innstramninger i den polske abortlovgivningen.

Når andre stjeler verdiene våre

Dette er et stort problem all den tid regimene både i Polen og Ungarn ikke er demokratiske, men populistiske regimer som går i mer autoritær retning.

Det var opprinnelig Høyres legendariske statsminister Jan P. Syse som under Arbeiderpartiets moderniseringsprosess på 1980-tallet kom med det treffende bildet: «De stjeler våre klær mens vi bader».

En venn av meg bruker det samme bildet om det som skjer over den vestlige verden nå: Populistene stjeler klærne våre mens vi bader, underforstått stjeler de våre verdier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Polen foregår det nå massive protester etter at domstolen strammer inn en av Europas allerede mest strenge abortlover. Abort har i praksis vært forbudt med unntak av voldtekt eller incest, dersom mors helse er i fare eller dersom fosteret er skadet.

Det er det siste kriteriet som nå blir forbudt, og det ser ut som om kvinner må bære frem barn som vil dø før eller rett etter fødsel. Med andre ord er det ikke helt sammenliknbart med norsk debatt.

I norsk presse forklares dette med at Polen er et katolsk land, men det er mer sammensatt enn som så. Lovendringene er kommet til mye fordi landet har en populistisk regjering som spiller på anti-demokratiske strenger.

Bakgrunnen for forslagene er store endringer i forholdet mellom parlamentet og domstolen, der domstolen er underlagt demokratisk kontroll.

Mange av oss har isolert sett sympati for at vestlige land med et godt helsevesen gir fosteret et sterkere rettsvern, men det er en bismak at det skjer samtidig som de demokratiske verdiene våre samfunn er bygget på, blir svakere.

Dette kan også gjøre lovendringene sårbare for politiske endringer og i verste fall kan lovene bli svært liberale etter et eventuelt regimeskifte.

I Nord-Irland har som kjent en restriktiv abortlov blitt erstattet av lov om fri abort. Lovendringen ble dels drevet frem av at mange tok abort i andre deler av Storbritannia, dels en svært streng tolkning av den eksisterende loven.

I Sør-Amerika har man hatt saker hvor det har vært usikkerhet om kvinner som har abortert, har spontanabortert eller har tatt valget selv. Dette bidrar ikke til en økt respekt for fosterets rettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I bokenThe light that failed: Why the West Is losing the Fight for Democracy skriver statsviterne Ivan Krastev og Stephen Holmes om fremveksten av de populistiske partiene i Øst-Europa de siste årene.

Et sentralt premiss for analysen er hvordan øst-europeiske ledere de første årene etter murens fall imiterte vestlige verdier. I raskt tempo innførte de gamle kommunistiske statene store demokratiske reformer og ble på denne måten anerkjent av et fornøyd Vesten.

Utfordringen oppstår når spennet mellom de «østlige» og «vestlige» verdiene blir for stort. De vest-europeiske landene og USA har blitt stadig mer verdimessig liberale og forventet at resten av Europa følger etter.

I polariseringen mellom en gammel kommunistisk statsform og liberale demokratier, som for eksempel har svært liberale abortlover, har det oppstått et vakuum.

Dette gjelder store deler av befolkningen, ikke minst i Polen og Ungarn. Disse mener at det er de vestlige demokratiene som har feilet ved å forakte sine egne røtter.

Ungarns statsminister Victor Orbán har for eksempel lagt stor vekt på at det er hans parti som ivaretar de historiske demokratiske verdiene.

Dette er et stort problem all den tid regimene både i Polen og Ungarn ikke er demokratiske, men populistiske regimer som går i mer autoritær retning.

Det er enkelt og viktig å fordømme populisme og Europas høyreorienterte partier. På lang sikt er nedbygging av demokratiet noe av det mest skadelige som kan skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når disse partiene når frem, så er det gode grunner til å anta at det er fordi flertallet i befolkningen ikke ser noe alternativ.

Dette kan på den annen side legge grunnlaget for spennende partidannelser i fremtiden: Partier som innenfor rammen av demokrati og rettsstat har rom for mer tradisjonelle synspunkter på for eksempel fosterets rettigheter.

Kanskje er det mulig å ta tilbake klærne, eller verdiene, som ble stjålet mens vi var ute og badet.