BDS: En egyptisk mann roper slagord mot Israel under en BDS-demonstrasjon i Kairo. – Stadig flere store og respekterte menneskerettighetsorganisasjoner har stilt seg bak arbeidet til BDS-bevegelsen, skriver innsenderen.

Uakseptabel retorikk fra Grøvan og regjeringen

Å ta fra organisasjoner og enkeltmennesker retten til å ta i bruk legitime, demokratiske og ikke-voldelige virkemidler, mener vi er direkte antidemokratisk.

I en artikkel i Dagen den 9. oktober kritiserer KFUK-KFUM Global at regjeringen, i deres forslag til statsbudsjett, ikke ønsker å gi støtte til organisasjoner som har som hovedformål å drive med BDS (boikott, desinvesteringer og sanksjoner) i protest mot Israels okkupasjon av Palestina.

KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan støtter formuleringen i statsbudsjettet og argumenterer med at man ikke kan single ut Israel som et regime som skal boikottes, når det foregår en rekke menneskerettighetsbrudd i andre land i Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Grøvan har helt rett i at det foregår andre menneskerettighetsbrudd i andre land i Midtøsten, men det faktum at andre stater også begår menneskerettighetsbrudd er ikke et argument i seg selv for å ikke tale vår bror til rette i Israel.

KFUK-KFUM Global driver et utstrakt solidaritetsarbeid i store deler av verden, og det finnes ikke en annen situasjon der ulike rettighetsbrudd stilles opp mot hverandre på den måten Grøvan forsøker å gjøre i dette argumentet.

Videre tar Grøvan feil når han hevder at Israel singles ut som den eneste aktøren som skal, eller bør, sanksjoneres. Norge driver en aktiv sanksjonspolitikk i samråd med EU og FN, og ifølge Regjeringens nettsider sanksjonerte Norge 26 forskjellige land per juni 2020, hvor av 7 av disse er i Midtøsten.

En kan være saklig uenig i hvorvidt økonomiske sanksjoner av Israel er et godt virkemiddel eller ikke, men å ta fra organisasjoner og enkeltmennesker retten til å ta i bruk legitime, demokratiske og ikke-voldelige virkemidler, mener vi er direkte antidemokratisk.

Bidrag over statsbudsjettet er ikke en rettighet i seg selv, men realiteten er at denne typen arbeid blir så godt som umulig uten økonomisk støtte.

Trusselen om bortfall av statsstøtte til ikke-voldelig motstand mot folkerettighetsbrudd blir i praksis en knebling av sivilsamfunnet, både i Norge, Israel og i Palestina.

Vi mener Regjeringen setter en farlig presedens når den søker å diktere hvilke demokratiske virkemidler organisasjoner skal og skal ikke kunne bruke i politisk påvirkningsarbeid.

Israel har allerede kriminalisert arbeid med BDS og det er enormt viktig at ikke også Norge bidrar til å innskrenke organisasjoners ytringsfrihet gjennom å sende signaler som dette i budsjettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stadig flere store og respekterte menneskerettighetsorganisasjoner har stilt seg bak arbeidet til BDS-bevegelsen, og denne er siden oppstarten blitt en effektiv og viktig del av det internasjonale arbeidet for en rettferdig fred i Palestina og Israel.

Når regjeringen nå foreslår å videreføre de overnevnte retningslinjene i statsbudsjettet vil det kunne ramme svært mange sivilsamfunnsorganisasjoner og være ødeleggende for et fortsatt fredelig arbeid for fred.

Denne realiteten står i skarp kontrast til Grøvans udokumenterte påstander om at BDS-bevegelsen bidrar til hat og uforsonlighet, og at den i sin helhet ikke er fredelig eller legitim. Det er dypt problematisk at en stortingspolitiker forsøker å viske vekk skillet mellom hatefull retorikk og legitim regimekritikk.

Men når regjeringen til Erna Solberg i tillegg følger opp med denne typen upresis retorikk i landets statsbudsjett og aktive utenrikspolitikk, er det helt uakseptabelt.

Ytringsfriheten står og skal stå sterkt i det norske samfunnet, og regjeringen har ved flere anledninger gjort politiske poeng ut av at de ikke står bak alle tiltak som statsbudsjettet støtter, men at støtte til disse er viktige i seg selv da det bidrar til og legger til rette for et mangfold av meninger og ytringer.

Hans Fredrik Grøvan – det er ikke vi som «singler ut Israel».

Det har regjeringsplattformen, og budsjettet, gjort helt fint på egenhånd. For å jobbe effektivt for en rettferdig fred i Israel og Palestina må vi kunne ta i bruk alle demokratiske, ikke-voldelige verktøy.

Vi forventer at Regjeringen enten fremsetter noen holdbare argumenter for hvorfor andre regler skal gjelde i denne situasjonen enn i andre, eller at dere snur og stryker føringen om BDS i statsbudsjettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Reagerer på at regjeringen ikke vil gi BDS-organisasjoner støtte
Les også
Palestina-bistand fremmer ikke fred