«Jeg opplever det bildet biskopene tegner av de kristne sionister som ukjærlig, spottende, dømmende og nesten hatsk», skriver Gro Wenske. Bildet er fra bispemøtets pressekonferanse. Foto: Bispemøtet Den norske kirke

Grenser til hat mot Israel

Jeg opplever det bildet biskopene tegner av de kristne sionister som ukjærlig, spottende, dømmende og nesten hatsk.

Bispemøtet i Den norske kirke kom sist uke med en uttalelse der de tar sterk avstand fra kristensionistene, ja, de kom med et skikkelig stygt angrep på alle som de kaller kristensionister.

Innlegget og anklagene er såpass harde at jeg mener det trengs et motinnlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg er en kristen sionist som gleder seg over at det jødiske folk etter 2000 år i landflyktighet nå har fått sitt eget gamle fedreland tilbake etter internasjonal lov - (Balfour-deklarasjonen fra 1917 og San Remo-avtalen fra 1922) og ifølge Bibelens løfter blant annet i Jeremia 30,3:

Jeg gjør ende på mitt folks, Israels fangenskap, sier Herren, og fører dem tilbake til det landet jeg gav deres fedre, så de kan ta det i eie.

Jeg opplever det bildet biskopene tegner av de kristne sionister som ukjærlig, spottende, dømmende og nesten hatsk. Det grenser også til hat mot Israel. Etter mitt syn er det hele de kommer med forvirret sludder.

Bispekolleget gjør narr av vårt bibelsyn fordi vi tar Bibelen bokstavelig. Så vi må spørre: Hva slags kristentro har de? I alle fall sammenblander de det verdslig og åndelige regiment.

Bispekollegiet er drevet av politiske hensyn, ikke åndelige. Det er åpenlyst at det er politikken som motiverer. Og det er åpenbart at biskopene ikke tror på alt som står i Bibelen.

Jeg mister respekten for dem fordi de viser en stor uvitenhet. De opererer med mange begrep som ikke treffer situasjonen: okkupasjon, et palestinsk land og folk blant annet.

Men Palestina har aldri vært noe eget suverent land, bare et mandatområde, en provins. Israel har aldri okkupert et fremmed land eller folk. Og palestinerne er ikke noe eget folk. De har ikke noen egen historie, kultur, språk eller religion.

De er alminnelige arabere som flyttet inn i Israels land i den britiske mandattiden. De er ikke nevnt med et eneste ord verken i Bibelen eller i noen internasjonal avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter min forståelse er biskopenes ståsted utbredt blant teologer som står for erstatningsteologien. Men jeg tror ikke det biskopene forfekter er representativt for hovedstrømmen i kristenheten globalt sett.

I Norge kanskje, ja, men ikke for kristensionistene i USA og Tyskland. Av kirkelederne i Øst-Jerusalem og i Midtøsten som de norske biskoper henviser til er de fleste i første rekke arabere og deretter kristne. De er kjent i Israel for sin antisemittisme.

Etter min mening er biskopene på en farlig vei når de så kraftig fornekter Guds gode løfter til Israel.

Les også
Bispemøtets forhold til Israel
Les også
– Kristensionisme mye verre enn apartheidKristensionisme