GANJA: Jeg gråter med de gråte
...
GANJA: Jeg gråter med de gråtende når raketter treffer bolighus i Ganja. Jeg forskrekkes tilsvarende når artilleri rammer sivile hus i Nagorno Karabachs største by, skriver innsenderen. Foto: AP / NTB
debatt
Sannhet og mindre sannhet om konflikten i Kaukasus
Del
Jeg gråter med de gråtende når raketter treffer bolighus i Ganja. Jeg forskrekkes tilsvarende når artilleri rammer sivile hus i Nagorno Karabachs største by.

Jeg ser noen har levert et sterkt pro-armenske innlegg i Dagen. I forståelsen av innlegget synes å ligge under at Armenia er et kristent land med en sterk forfølgelse av muslimske stater.

Det er nok riktig. Men dagens konflikt om Nagorno Karabach har andre og mer iøynefallende grunner.

Selv har jeg bodd tre år i Aserbajdsjan. En del av mitt arbeidsområde var Ganja, som nå angripes av raketter i sivile boområder. Jeg var ved grensen noen ganger og kunne se inn i de okkuperte områdene.

Jeg traff mange og ble godt kjent med noen av de som måtte flykte da Armenia besatte Nagorno Karabach pluss 7 rayonus (et område noenlunde tilsvarende fylker i Norge, men relativt mindre i omfang). Omkring 1 million flyktninger kom til Aserbajdsjan som følge av konflikten i 1993 og følende år.

Jeg gråter med de gråtende når raketter treffer bolighus i Ganja. Jeg forskrekkes tilsvarende når artilleri rammer sivile hus i Nagorno Karabachs største by.

Historie betyr mye for folkeslagene i Kaukasus. Begge folk synes å ha noen historiske røtter i det området det nå kjempes i Stalins splitt og hersk-politikk må ta skylden for omplassering og dermed friksjoner folkeslag i mellom i Kaukasus.

Men det vannvittig sterke hatet mellom disse to folk stikker langt dypere. En kan bli skremt av at selv gode fornuftige mennesker ellers fullstendig overgir seg til hat og mistro når denne konflikten skal snakkes om.

Det første som dør i en krig er sannheten, sa en kjent forfatter. Alle mediaoppslag her hjemme bør tas med den nødvendige skepsis og man må spørre seg om hvem som står bak meldingene.

Sikkert er det imidlertid av mennesker dør. På begge sider. Derfor bør våre bønner være om fred uten flere barn, kvinner og menn trenger å bøte med livet. Og at det endelig må lykkes med forhandlinger som kan skape varig fred.

Den som vil ha en annerledes, men svært nyttig innfallsvinkel til forholdet mellom armenere, georgiere og aserbajdsjaner kan med fordel lese boka Ali og Nina. Den finnes sikkert på biblioteket.

alf henry rasmussen,meninger,debatt,armenia,aserbajdsjan,nagorno karabakh