Hvor gammel er jorden? Forskerne strides ikke. Foto: Adobe Stock

Overraskende kritikk fra foreningen Skaper

Det finnes ingen seriøse akademiske fagmiljøer innen geologi som diskuterer om jorden er noen få tusen år gammel.

Vi som har skrevet dette innlegget er medlemmer av fagrådet til Fagsjekk.no. Fagsjekk gikk nylig gjennom læreboka Guds verden av Andreas Årikstad, utgitt av foreningen Skaper. Vurderingen ble gjort av geolog Karsten Eig, som også er medlem av fagrådet.

Vi stiller oss undrende til kritikken som er kommet av denne lærebokvurderingen. Debattinnlegget fra Skaper i Dagen 28.09. overrasker av tre grunner:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For det første er vi overrasket over at noen vil hevde at «Det er absolutt en reell vitenskapelig debatt om temaet», altså om jordens gamle alder. Selv om det går an å vise til noen med doktorgrad som står for en ung jord, så finnes det ingen seriøse akademiske fagmiljøer innen geologi som diskuterer om jorden er noen få tusen år gammel eller publiserer fagartikler om det.

Den debatten var ferdig flere generasjoner før Darwins bok om evolusjon i 1859. Det samme var forklaringer basert på en stor flom da det viste seg at sporene man observerer i naturen lar seg mye bedre forklare med istider.

For det andre er vi overrasket over at Fagsjekks frontfigur Bjørn Are Davidsen blir kritisert for «å kjempe for en ideologi som evolusjonsteorien». Fagsjekks kritikk av Guds verden handler først fremst om geologi og jordens alder og bare sekundært om evolusjon.

Vitenskapens datering er noe som det store flertall av verdens kristne aksepterer uten særlige problemer. Det er Skapers tilnærming som er det uvanlige her, ikke Fagsjekks eller Davidsens. Fagrådet stiller seg med dette fullt ut bak Davidsen.

For det tredje er vi overrasket over at foreningen Skaper avviser Fagsjekks faglige vurdering så kontant og det på ideologisk grunnlag. Det er ingen interesse for å høre alternative synspunkt slik som hos andre lærebokforlag der vi har møtt mye større vilje til å lytte til innspill.

Fagsjekk ønsker å jobbe kildebasert og formidle etablert forskning uten ideologiske bindinger. Fagrådet representerer forskjellig kompetanse og ulike livssyn, med bakgrunn i at hva som sies er viktigere enn hvem som sier det.

Den samme holdningen gjelder i møte med det som blir sjekket. Uansett hvor gode intensjoner som måtte ligge bak, er det innholdet som blir vurdert.

Skrevet av: Inge Andersland, førsteamanuensis, NLA Høgskolen. Nils Ivar Agøy, professor, USN. Margunn Serigstad Dahle, førstelektor, NLA Høgskolen. Kjetil Hope, Gjøvik VGS. Sverre Holm, professor, UIO. Olav Hovdelien, professor, OsloMet. Marit Simonsen, vitenskapsskribent og biolog. Leiv Storesletten, professor emeritus, UIA. Sigbjørn Sønnesyn, forsker, University of Durham

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Fagsjekk.no framsetter feilaktige påstander
Les også
Hvordan artsdannelse skjer
Les også
Ikkje overraska over NLA-nekt: – Ideologisk motivert