Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
debatt
En forandring i Ungarn
Del
Et våkent kristenfolk forandrer samfunnet ved sin bønn til Gud!

Vestlige media har ikke kunngjort en bakgrunn for parlamentsvalget i 2010 og den nye grunnloven i Ungarn.

Min kone og jeg deltok på en europeisk bønnekonferanse i Budapest våren 2011. Her møtte vi bønneledere i landet, og vi deltok i en bønnevandring i byen. Disse fortalte oss følgende:

I januar 2010 var 20 menigheter med på en bønn og faste for valget som var 25. april.

Media avslørte i dette tidsrommet mange saker som førte til at de tidligere medlemmene ikke fikk fornyet tillit, og et parlament med et nytt flertall startet straks arbeidet med en ny grunnlov.

Da var det 50 nye menigheter i tillegg til de 20 (i alt 70 menigheter) som gjennomførte en ny bønn og faste for ny grunnlov i januar 2011.

Den nye grunnloven ble vedtatt våren 2011, og den trådte i kraft 1. januar 2012. Det samme konservative parlamentariske flertallet fikk fornyet tillit ved valget både i 2014 og i 2018.

Teksten i grunnloven (Fundamental Law of Hungary) innledes med første linje av den Ungarske nasjonalhymne: «O Lord, blessed be the Hungarian nation.» Fra grunnlovsteksten på 36 A4-sider kan jeg nevne følgende:

• Vi er stolt av at vår konge, Saint Stephan, for tusen år siden baserte den ungarske stat på et solid grunnlag og gjorde vårt land til en del av det kristne Europa.

• Vi erkjenner den rolle kristendommen har spilt for å bevare vår nasjon.

• Vi proklamerer at familien og nasjonen legger til rette det fundamentale rammeverk for samfunn hvor lojalitet, tro og kjærlighet er de fremtredende verdier.

• Vi anerkjenner ikke en lovlig fortsettelse av 1949 Communist «Constitution» som la grunnen for et tyranni, og vi erklærer den som ugyldig.

• Ungarn skal beskytte ekteskapet som institusjon forstått som en ekteskapelig union mellom en mann og en kvinne.

• Ungarn skal også beskytte familien som ansees som basis for nasjonens overlevelse.

• Alle skal ha rett til liv og menneskelig verdighet.

• Livet til et foster skal beskyttes fra unnfangelsesøyeblikket.

Dette er bare noen korte sitater fra den nye, ungarske grunnloven. EU og vestlige media var ikke fornøyd med den! Det nytter å be!

debatt,gunnar brudeli,meninger,ungarn,budapest,viktor orban