NY TID: De gamle konfliktene vil falle i bakgrunnen, skriver Ingjerd Schou. Bildet viser den israelske modellen May Tager og Anastasia Bandarenka, bosatt i Emiratene, som forrige uke hadde felles «photo shoot» i Dubai.

Vi må forholde oss til en ny virkelighet

Vår politikk overfor Israel bør gjenspeile disse endringene.

Da De forente arabiske emiratene nylig varslet at de ønsket å normalisere forholdet til Israel, var det samtidig et bud om at noe er i ferd med å endres. Flere andre arabiske land vurderer nå å følge etter.

De Palestinske selvstyremyndighetene ønsket å samle støtte til en fordømmelse av normaliseringsavtalen mellom Emiratene og Israel, men fikk ikke gehør fra Den arabiske liga.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette er et stort taktskifte. I flere tiår har de arabiske statene stått imot Israel, og ved flere tilfeller tidligere gått til angrep samlet. Israel avblåste på sin side den varslede annekteringen av Jordan-dalen.

Konflikten mellom Israel og palestinerne er langt fra løst, men det later til at de øvrige arabiske landene helt enkelt har gått lei. Flere av dem ønsker ikke lenger å avvise et samarbeid med Israel på bakgrunn av denne konflikten.

Israel er på sin side involvert i flere initiativer fremover, som er med på å endre forholdene i regionen. I år ble Israel med i et storstilt samarbeid for leveranse av gass til Europa, fra sine egne nye felter i Middelhavet.

I dette samarbeidet, kalt EastMed Gas Forum, inngår flere land, slik som Egypt, Hellas, Kypros og Emiratene. Europa vil få dekket et stort energibehov dersom disse planene realiseres, noe som vil bringe Israel inn i et nytt forhold med Europa.

Israel retter blikket mot nye partnere, både i Middelhavet og mot den arabiske verden. Skal vi tro israelske nyhetskilder, opererer de israelske sikkerhetsmyndighetene med trusselbilder som har vært i en viss endring. Utfordringene kommer fra Iran og Tyrkia – to land som tidligere inngikk i Israels strategiske såkalte «periferiallianse».

Vår politikk overfor Israel bør gjenspeile disse endringene. Norge har lenge hatt en rolle som konstruktiv part for å avdempe konflikten mellom Israel og palestinerne.

Denne rollen skal vi ivareta. Samtidig er vi nødt til å ta inn over oss at forholdene i regionen er under sterk endring. Israel inntar en ny rolle, med nye allierte og partnere, og som en stor eksportør av energi. De gamle konfliktene vil falle i bakgrunnen.

Skal Norge spille en viktig rolle for å avdempe konflikt, må vi være klar over hva som er de reelle forholdene på bakken og i regionen.