OPPSTART: Barnehager og skoler
...
OPPSTART: Barnehager og skoler har startet opp igjen så normalt som situasjonen tillater. Våre små håpefulle er dessuten endelig på plass igjen på de forskjellige idrettsarenaene, skriver varaordføreren i Karmøy kommune. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix
debatt
Hver enkelt av oss kan bidra til den nye normalen
Del
Om samfunnet vårt igjen kommer til et punkt hvor vi må foreta en nedstengning må vi gjøre alt som står i vår makt 
for at barn og unge sin hverdag påvirkes i minst mulig grad.

I vår travle og oppjagde hverdag, med stor utålmodighet når ting ikke skjer fort nok, må vi ikke stå i veien for å få samfunnet tilbake til normalen.

Vi må fortsatt ha høy bevissthet og igjen ta inn over oss alvoret i den pågående pandemien. Heldigvis har vi myndigheter som klarer å prioritere stramt på grunnlag av veloverveide faglige råd – og du og jeg må fortsatt bidra, selv om det smerter.

Etter et halvt år med unntakstilstand må vi ta inn over oss hva som kan bli den nye normalen. Barnehager og skoler har startet opp igjen så normalt som situasjonen tillater.

De siste månedene har vi etablert gode systemer og rutiner for adferd i hverdagen og effektive tiltak når smittesituasjoner oppstår. Det er allerede bekreftet at om vi følger disse retningslinjene så fungerer det.

Våre små håpefulle er endelig på plass igjen på de forskjellige idrettsarenaene. Det er godt å se at forsiktig skepsis og grader av frykt fort blir overskygget av gleden de opplever med å være tilbake til normalen – i alle fall på denne arenaen.

Dette er solsiden, skyggesiden er naboklubben som fikk avlyst sin kamp samme dag. Guttelaget hadde mistet 5 av sine 11 spillere siden landet stengte ned i mars og klarer ikke lengre å stille lag.

I første omgang er dette kjedelig for de som står igjen og fortsatt vil drive med idretten sin, men hva med de fem? Hvordan er hverdagen for dem akkurat nå? Har de det nettverket de trenger for en god hverdag?

Klarer vi å «hente dem inn igjen»? Vi har en stor oppgave liggende foran oss, vi må sørge for at frivilligheten, lag og foreninger ikke mister sitt viktigste innhold, menneskene.

Mange har opplevd å ikke kunne besøke sine kjære som bor på institusjoner. Også her har samfunnet funnet gode løsninger og rutiner nå. Verdien av besøk er stor både for den som bor i institusjonen, men også for den som besøker.

Om vi ønsker å beholde denne muligheten er det avgjørende at vi finner oss til rette i dagens normal og respekterer de retningslinjer våre myndigheter setter.

Det norske samfunnet sin strategi i kampen mot Covid19 har hele tiden vært og er fortsatt et tydelig verdivalg, vi skal beskytte de mest sårbare blant oss.

Vi mennesker trenger hverandre, og midt oppe i pandemien ønsker jeg å oppfordre deg til å ringe en kjenning, ring en nabo, besøk en nabo, å holde kontakten med ditt sosiale nettverk. Smittevernreglene er ikke til hinder for dette.

Om samfunnet vårt igjen kommer til et punkt hvor vi må foreta en nedstengning må vi gjøre alt som står i vår makt for at barn og unge sin hverdag påvirkes i minst mulig grad. Da får vi voksne tilpasse oss og ta størstedelen av støyten og la barna få leve så normalt som mulig.

Det koster å gi tapt en del av friheten, men når vi alle tar vår del av innsatsen blir verdien av det vi står igjen med så mye større. Sammen kan vi bidra til å få normalen.

debatt,meninger,alf magne grindhaug,krf,korona,koronaviruset,breddeidrett,idrett,sport